Минаването от дистанционен към хибриден режим на работа рядко минава

...
Минаването от дистанционен към хибриден режим на работа рядко минава
Коментари Харесай

Как Dell превърна връщането в офиса в брутална саморазправа със служителите

Минаването от отдалечен към хибриден режим на работа рядко минава безпрепятствено - хората мъчно трансформират навиците си, а фирмите постоянно не намират най-подходящата тактика за смяната. Това е обикновено и предстоящо, само че сигурно няма по какъв начин да се каже същото за протичащото се в Dell.

IT колосът разгласи промени в политиките си, които стопират кариерното развиване на всеки, който откаже да работи в офиса - и то по метод, който ще засегне непропорционално част от чиновниците. Това е 180-градусов завой по отношение на систематично налагани правила още от преди ковид, написа в собствен обстоен материал The Register.
 Dell редуцира чиновници - 6650 работни места
Още един софтуерен колос редуцира чиновници - 6650 работни места

Компанията е изправена пред внезапен спад на търсенето на лични компютри

Работещи в компанията мъчно намират рационално пояснение за протичащото се отвън сляпо редуциране на разноски и опит за прогонване на " непотребните " чиновници до численост, която би направила акционерите щастливи.

Какво се случва?

Според източници на онлайн изданието, до 7 март всеки чиновник би трябвало да избере - продължава да работи отдалечено или минава в хибриден режим с най-малко 39 дни наличие в офиса за тримесечие (т.е. към три дни седмично).

Тук идва уловката:
На отдалечените чиновници няма да им се покриват пътни разноски за екипни срещи. Единственият вид за покачване или промяна на отдела е служителят да избере хибриден режим. Дистанционният статут ще се взема под внимание при обмисляне на организационни промени (т.е. съкращения).
Иначе казано, в случай че работите в Dell и желаете развиване и сигурност, добре сте пристигнали в офиса. Иначе - по-добре си търсете друга работа.

Само по себе си това не наподобява прелестно от HR позиция, само че не е шокиращо. Става шокиращо, когато вземем под внимание над 15-годишния опит на Dell в работата от разстояние. През целия този интервал, датиращ от повече от десетилетие преди пандемията, мениджърите са имали право да дефинират от кое място ще работят екипите им. Това потвърдено е помогнало за привличане на гении и за задържането им.

През 2020 година създателят Майкъл Дел разяснява, че работата от у дома ще се трансформира в непрекъснат детайл от живота в Dell. Е, очевидно няма да се случи тъкмо по този начин.

Има ли къде да се върнат?

Макар срокът за взимане на решение от чиновниците да изтича безусловно след дни, в Dell няма публична връзка за офисите, в които те могат да изберат да се върнат.

Тихомълком в интранета на компанията е била качена страница, в която са изброени 17 местоположения по целия свят, като особено е очебийно работещите да не вървят в офисите, в които са работили преди - огромна част от тях в това време са били опразнени.
 Dell ще се откаже от чиповете от Китай - стартира ли софтуерна война?
Един от най-големите производители на компютри в света ще се откаже от чиповете от Китай - стартира ли софтуерна война?

И различен софтуерен колос изследва сходен ход

За момента в листата липсват и значими за Dell места като Маями и Ню Йорк, като съгласно чиновници това може да сътвори проблеми дори за част от висшия мениджмънт, който е основан надалеч от посочените офиси.

Каква е действителната цел?

Според доста чиновници на Dell задачата на строгите политики за връщане в офиса е недоволните просто да си тръгнат - и по този начин да спестят на компанията заплащането на компенсации.

След големите доходи по време на пандемията Dell се сблъска с намаляло търсене. Макар облагите да остават на повече от приемливото равнище от 1 милиарда $, съгласно някои работещи в компанията в този момент се търси опция за данъчни облекчения на база потенциала на офисите в разнообразни щати в Съединени американски щати - и това е довело до появяването на странния лист.

Заради дългогодишната политика на поддръжка на работата от разстояние, измежду напускащите евентуално ще има хора на високи позиции - допустимо е точно в техните много високи заплати да е фокусирано вниманието на управлението на компанията.
 Какво стои зад последната вълна от съкращения в софтуерните компании?
Какво стои зад последната вълна от съкращения в софтуерните компании?

Компаниите, които оповестиха орязване на работни места през януари

Както разяснява един от източниците на The Register, " Dell приказват за това, че възнамеряват да станат с под 100 000 чиновници, което наподобява много случайно число на фона на това, че продължаваме да понижаваме разноските и да " вършим повече с по-малко ", както повтарят като папагали водачите ".

Освен това, хибридната форма на работа е невъзможна за тези, чиито фамилии са непрестанно на път. Dell има стратегия, в границите на която се назначават съпрузи на служещите във въоръжените сили на Съединени американски щати. Затова и първичните оценки са, че дамите ще бъдат непропорционално ощетени от измененията, които стопират кариерното им развиване, в случай че не желаят или не могат да се върнат в офиса.

Какво споделят от Dell?

От компанията не разясняват съответните изказвания за измененията и аргументите за тях.

За The Register те само изпращат следната позиция: " В днешната световна софтуерна гражданска война имаме вяра, че персоналните контакти, съчетани с еластичен метод, са от решаващо значение за стимулиране на нововъведенията и диференциацията на цената ".

Звучи успокояващо и по никакъв начин не злосторен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР