Миналото правителство имаше пет месеца да прекрати договора с Газпром,

...
Миналото правителство имаше пет месеца да прекрати договора с Газпром,
Коментари Харесай

Бившият шеф на Булгаргаз каза може ли да преговаряме с Газпром за евтин газ


" Миналото държавно управление имаше пет месеца да приключи контракта с " Газпром ", в случай че някой е бил в несъблюдение. Ако това бе направено, в този момент служебният кабинет щеше да се намира в напълно друга обстановка ". Това съобщи в ефира на Нова тв бившият шеф на „ Булгаргаз ” Иван Дреновички.

" Не мисля, че е правила политика някой да си пуска поръчка, а някой да не я утвърждава. И се случва като в легендите, аз не пиша, тя не написа, не ѝ е било писано. Ако в действителност една страна не е изправна, има опция за преустановяване на този контракт ", сподели още той. 

" Не сме чели контракта. Това е другият аспект от политическото говорене. Всеки е чел контракта и всеки знае каква е цената. Тук е въпросът на политическата отговорност. Става дума за един дълготраен контракт и в случай че някой счита, че е в несъблюдение, той го приключва. Какъв е смисълът да се вършат поръчки, да се заплащат банкови такси ", продължи Дреновички. 

По думите му в момента губим толкоз доста сила, в това число ефирно време, нагнетяваме напрежение, сътворяваме спешна обстановка. Това не би трябвало да се позволява. Говорим за държавна политика. 

" Количествата за октомври ще се намерят. Друг е въпросът на каква цена. Ако приказваме за 2000-250 лв. за мегават час, която да е по контракта с Газпром, това е невероятно ", означи той. 

Единственият метод да понижим цената на газа е през микса с азерския газ, безапелационен е газовият специалист. 

" Не е проблем с Газпром да се замени преписка и да се види с какви количества може Булгаргаз да разполага. По отношение на Азербайджан колкото и да преговаряме, потенциала на находището Шахдезин 2, което зарежда ТАНАП и ТАП, е напълно напълнен.

Не мисля, че има свободни количества. В медиите се прокрадва, че даже и да има свободни количества цената ще е малко по-висока от тази на Газпром ", сподели той. 

За нефт най-вероятно да, само че за газ със Саудитска Арабия е рано да се приказва. Терминалите там към момента не са подготвени. Арамко е огромна компания, в случай че може да го доставят от трети страни е допустимо, само че би трябвало да се таргетират реалните количества, тъй като идва зима, разяснява той опцията Риад да ни помогне за газа. 

" Мисля, че Булгаргаз към момента не е отправил оферти за сключване на контракт за 2023 година. Имаме една безспорна неустановеност. Индустрията се безпокои. Нямаме количества, а приказваме за цени. Най-важното е новото управление на Булгаргаз да предложи контракти за доставка ", изрази терзания Дреновички. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР