Миналият юли хиляди българи излязоха по улиците на страната и

...
Миналият юли хиляди българи излязоха по улиците на страната и
Коментари Харесай

Politico: Кадри на полицейско насилие над граждани вдигнаха шум в България

Миналият юли хиляди българи излязоха по улиците на страната и желаеха оставката на тогавашния министър председател Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Едва предишния петък обаче депутатите в Народното събрание видяха шокиращи фрагменти от охранителни камери, уловени на 10 юли. На тях се вижда по какъв начин служители на реда влачат протестиращи зад колоните пред Министерския съвет, където неведнъж ги удрят, преди да ги натоварят в полицейски бус. Кадрите провокираха публичния яд съвсем незабавно.

Още по време на самите демонстрации имаше сигнали за полицейско принуждение над жители. Тогава отпред на силовото министерство бе министър на Бойко Борисов по време на третия му кабинет. Нито Министерство на вътрешните работи, нито други проверяващи обаче откриха доказателства за несъразмерна приложимост на мощ от страна на униформените.

Един от огромните въпроси сега е дали фрагментите, показани в Народното събрание, са били регистрирани по време на това следствие. По време на изключителното съвещание на Народното събрание във вторник отговор на този въпрос по този начин и не бе даден.

Междувременно Бойко Рашков, служебният вътрешен министър, който е отпред на Министерство на вътрешните работи от месец май, уточни пред депутатите, че записът е бил изтънчен от звено на Столичната дирекция на вътрешните работи, което е имало за задача да проверява личните си чиновници. Рашков уточни още, че прокуратурата е завършила следствието заради липса на доказателства. Според думите на служебния вътрешен министър някои от чиновниците, виновни за побоя на протестиращи, не са били разпознати в продължение на година от датата на случая.

“Всичко е било известно още тогава. Трябва да попитате тогавашния министър дали този запис е бил прикрит, или не”, уточни още Рашков.

Миналото лято в кабинета на Бойко Борисов служат както Младен Маринов, по този начин и Христо Терзийски. В момента са депутати от партията му ГЕРБ- Нито един от тях обаче не застана на парламентарната естрада по време на дебатите. Маринов застана пред публицистите и се извини на жертвите, само че означи изрично, че нито едно видео не е било прикрито.

Това обаче обрисува смяна в позицията на Маринов, който допреди това твърдеше, че е ставал очевидци на принуждение, само че с противоположен знак - от жители към служители на реда. Терзийски пък видя политически претекстове зад рецензиите и апелите за оставки.

По думите на Бойко Рашков следствието, осъществено досега, е било прекомерно незадълбочено и не са били взети поради всички съществуващи доказателства. Според него това поражда подозрения към обективността по отоншение типа на наложените на униформените санкции.

По време на съвещанието през вчерашния ден депутатите в българското Народно заседание желаеха от основния прокурор Иван Гешев да внесе отчет по повод осъщественото следствие на полицейското принуждение по време на миналогодишните митинги. Това слага България пред абсурд - един от главните обекти на публичното неодобрение би трябвало да прави одит на следствието за полицейското принуждение над същите тези жители.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР