Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на

...
Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли горивата тази есен

" Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите равнища, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лв., с цялата конвенционалност, че няма да се наемам дали са били 3,20 или 3,15 лв.. Може да предположим, че при същите условия през днешния ден цените биха могли да бъдат същите. Цени са същите единствено поради това, че рафинерията в Бургас преработва съветски петрол, който е една концепция или доста по-евтин като суровина, и една концепция по-евтин на българския пазар ". Това съобщи в ефира на „ Събуди се ” ръководителят на УС на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в отговор на въпроса е нарастнат ли горивата на фона на идната зима.

По думите му каква ще бъде цената през идващите седмици и месеци - това е игра на нерви. " Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която създава вести, а тези вести се копират директно върху цените на горевата. Така че - уповавам се това да са оптималните цени, които виждаме сега, само че не мога да подсигурявам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените към 3 лв. ги виждаме сега и по-скоро това ще бъде до края на годината ", акцентира той.

Според Терзиев няма гаранции какъв е произходът на нефта, претрупан на балтийски пристанища. " След като е натоварено в същото място къде е доказателството, че нефтът не е съветски ".

Според него за стабилността на българския пазар, обаче, е значимо бургаската рафинерия да не стопира работа. " Рафинерията би трябвало да работи с дерогация или без съветски или не съветски петрол. Тя би трябвало да работи на положително натоварване, с цел да има положителни цени на българския пазар и да има дизелово гориво на българския пазар. От там нататък проекциите или политическото натискане в една или друга посока слага българския пазар в действителност в риск ", безапелационен е той
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР