Миналият месец от ГЕРБ обещаха, че най-рано в края на

...
Миналият месец от ГЕРБ обещаха, че най-рано в края на
Коментари Харесай

Столичният общински съвет се подготвя да заседава онлайн

Миналият месец от ГЕРБ дадоха обещание, че най-рано в края на април жителите ще могат да получават информация за това какви решения следва да вземе Столичният общински съвет, както и по какъв начин са дали своят вот общинските съветници по даден въпрос

© Юлия Лазарова Заседанията на общинския съвет да се организират онлайн и гласуването да става отдалечено. Това предложиха общински съветници от групата на ГЕРБ по време на вчерашното съвещание на комисия по локално самоуправление. Оказва се обаче, че има проблем с дигитализацията на процесите - системите на общината и общинския съвет не си " приказват ", а някои работни групи могат да се провеждат онлайн, до момента в който други - не. Този безпорядък наподобява обикновено разследване от дългите години, в които администрацията си е затваряла очите за електронното ръководство, само че в този момент е принудена да работи бързо, с цел да навакса пропуснатото.

Причината отчетът за онлайн сесиите да се предлага чак в този момент пък е, че близо месец след оповестяването на изключителното състояние е имало " терзания дали Закона за локалното самоуправление не вкарва наложително наличие ". Впоследствие от ГЕРБ разбрали, че " в действителност не физическото наличие е концепцията на закона, а опцията всички да участват и да са налични да дискутират ", изясни общинският консултант Силвия Христова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работни или неработни групи

Предложението за онлайн сесии обаче постанова смяна на правилника за активността на Столичния общински съвет. Такава се чака да бъде гласувана на сесията на общинския съвет, планувана за 16 април. В същото време още не е ясно по какъв начин тъкмо ще се организира това съвещание - мисли се за информационни канали, само че на заден декор остават старите системи за документи да вземем за пример.

По думите на самостоятелния общински консултант Борис Бонев и в този момент са се провеждали някои онлайн срещи на работни групи. " И все още работните групи организират онлайн съвещание посредством платформата WebEx, тъй че няма потребност да чакаме смяна на правилника на СОС, която да разреши организираме на онлайн съвещание. Можем още на следващия ден да си организираме работна група през платформата и да продължим работата по предложенията, които сме получили за измяната му ", съобщи Бонев.

Тихата електронна вълна

Борис Бонев разкритикува и електронната система, която сега се употребява от общинските съветници. " Написаното в отчета, че имаме добра такава, звучи много иронично поради обстоятелството, че документите се употребяват в нечетим тип ", съобщи той, имайки поради обстоятелството, че хартиените документи се сканират като фотоси и не могат да служат за информации и разбори. И разяснява пред " Капитал ", че системите са нефункционални, потребителският интерфейс е неинтуитивен и не може човек да даде опцията " обратно ", тъй като дава неточност и би трябвало още веднъж да се рестартира ".

Проблемът е, че деловодните системи, които се употребяват - АКСТЪР и КОНТРАКС, не работят дейно - системата на Столичния общински съвет не може да се свърже с тази на Столичната община. Вчера аргументът на Христова пък беше, че " система съществува и не може да отричате това ".

Последното заричане за цифровизация в Столичната община беше преди месец, когато ръководителят на СОС Елен Герджиков разгласи, че чак през 2022 година опцията за машинно четим формат на документи ще бъде подготвена. Като причина за забавянето Герджиков беше показал, че трябват електронни подписи за всички. Оказва се обаче, че това можело да стане и доста по-бързо - общински съветници, с които " Капитал " беседва, споделят, че в този момент такива са били издадени на всички.

Проблемът с готовността на системите обаче остава. " В една от осведомителните системи на СОС се интегрира опцията за качване на отчети и документи онлайн. Но молбата е още да не я употребяваме, тъй като не могат да я свържат с деловодната система на общината ", разяснява самостоятелният общински консултант Борис Бонев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР