Миналият ден тревожни новини пристигнаха от Саудитска Арабия. Според съобщението

...
Миналият ден тревожни новини пристигнаха от Саудитска Арабия. Според съобщението
Коментари Харесай

«Кралете могат всичко»: опит за военен преврат в Саудитска Арабия

Миналият ден тревожни вести дойдоха от Саудитска Арабия. Според известието на иранските средства за всеобща информация през нощта против 21 април в Ер-Рияд беше осъществен опит за боен прелом, само че международните медии мълчат във връзка на това събитие, което хвърля сянка върху американския съдружник.

Съгласно иранската организация PressTv през нощта на 20 против 21 април кралският замък в Ер-Рияд е бил нападнат от шест бойни дрона. Но корпусът на защитата на принца-наследник Мухамад бен Салман с поддръжката на специфичните служби на Съединени американски щати е съумял много бързо да постави завършек на началото на метежа във въоръжените сили.

Според данните на източника, зад нападението на двореца стоят първите братовчеди на принца-наследник, които по подобен метод се пробват да спрат приватизацията на нефтения колос ARAMCO, провеждането на публични промени в страната, продължаването на скъпо струващата война в прилежащ Йемен и прочистването на кралския хайлайф.

Освен това саудитският истаблишмънт не споделя курса за доближаване с Израел, взет от крал Салман за свалянето на режима на Асад в Сирия. Занапред се набелязва новият – остарял алианс с Турция, заклатил се след спора с Катар. И все пак, през днешния ден Ер-Рияд се готви да възобнови плана за пансилямско НАТО с Анкара срещу Иран.

Наистина, въоръженото нахлуване на резиденцията на кралското семейство в Ер-Рияд може да отблъсне съдружниците от такива дълготрайни и рисковани планове. Нали саудитското кралство както и по-рано се тресе от политическа турбулентност, която заплашва да прерастне в революция.

Превод: М. Желязкова/поглед.инфо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР