Миналия вторник Европейският съюз подписа споразумение със САЩ за гарантиране

...
Миналия вторник Европейският съюз подписа споразумение със САЩ за гарантиране
Коментари Харесай

ЕС се съгласи да изведе в космоса 700-килограмовите сателити Galileo с ракетите Falcon 9 на SpaceX

Миналия вторник Европейският съюз подписа съглашение със Съединени американски щати за гарантиране на ограничения за сигурност при изстрелването на спътниците „ Галилео “ (Galileo). Това ще стане благодарение на ракетите Falcon 9 на SpaceX. Договорът планува изстрелването на два спътника „ Галилео “ с тегло към 700 кг всеки.

Първите два галактически апарата ще бъдат изстреляни през втората половина на месец април. Следващите два ще бъдат изпратени в орбита на височина 22 000 км през юли, написа POLITICO. Позовавайки се на комисаря на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Европейски Съюз се обърна към услугите на американската компания заради неналичието на прогрес в основаването на ракетата „ Ариана 6„. Тя трябваше да бъде пусната в употреба още преди четири години. Освен това Европейската галактическа организация (ЕКА) приключи съдействието си с Роскосмос след Началото на по този начин наречената от руснаците Специална военна интервенция.

По силата на междуправителственото съглашение личният състав, работещ за организациите на Европейски Съюз и ЕКА, ще има непрекъснат достъп до площадката за изстрелване на космодрума във Флорида. А при положение на неуспех на задачата те ще бъдат първите, на които ще бъде разрешено да приберат отломките. Отбелязва се също по този начин, че Европейски Съюз има право да разположи защита за отбрана на своето съоръжение. Това е първият път, когато спътниците на „ Галилео “, употребявани за цивилен и военни цели, ще бъдат изпратени отвън европейската територия.

Поради спомагателните режийни разноски, свързани с задачата за национална сигурност, Европейският съюз се съгласи да заплати 180 млн. евро за двете изстрелвания, което е с към 30% повече от общоприетата цена за изстрелване на Falcon 9 от 67 млн. $.

За да се разсеят опасенията на някои страни, изключително на Франция, че ракетите SpaceX ще продължат да се употребяват за извеждане на европейски товари в космоса вместо Ariane, съглашението е със период на деяние до 2027 година в това число.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР