Миналия уикенд в Хавана се проведе конгресът на Групата на

...
Миналия уикенд в Хавана се проведе конгресът на Групата на
Коментари Харесай

Срещата G-77 плюс Китай: Глобалният Юг си връща правата

Миналия уикенд в Хавана се организира конгресът на Групата на 77-те + Китай. В реалност обаче имаше повече показани участници. В историческата среща на върха участваха повече от 1300 представители от 116 страни и 12 организации и организации от системата на Организация на обединените нации. Сред тях бяха 31 държавни и държавни ръководители, 12 вицепрезиденти, десетки министри от разнообразни ресори и други високопоставени лица.

Бяха показани общо 33 страни от Латинска Америка и Карибския басейн, 46 страни от Африка, 34 страни от Азия и 3 страни от Европа.

G77 не е виждана на толкоз високо равнище от доста години.

„ Изминаха 23 години от историческата среща на върха на Юга в Хавана и 18 години от втората среща на върха на Юга в Катар “, сподели Родолфо Бенитес, общоприет шеф за многостранни връзки и интернационално право на кубинското министерство на външните работи, говорейки пред пресата.

Хавана беше посетена по-специално от Луис Инасио Лула да Силва (Бразилия), Алберто Фернандес (Аржентина), Николас Мадуро (Венецуела), Густаво Петро (Колумбия) и Ксиомара Кастро (Хондурас) и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Някои речи бяха запомнени с поразителните си изказвания. Например президентът на Аржентина Алберто Фернандес разгласява откъс от речта си в обществената мрежа X, която разнообразни изявления незабавно започнаха да цитират.

„ Ами в случай че Югът се изправи и каже: „ Стига с несправедливостта? “ Преживяваме промяна на столетия, би трябвало да трансформираме сегашното си и да станем господари на бъдещето си “, прозвуча обръщението му.

„ Това е незабравим и исторически миг! Това е формалната фотография на държавните, държавните ръководители и делегациите на срещата на върха на Г77 + Китай. Съюзът на народите и нациите ще направи вероятен един по-справедлив, по-хуманен, плуриполярен и плурицентричен свят “, сподели президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва сподели, че Г-77 е „ фундаментална за осъждането на аномалиите в международната търговия “ и „ се застъпва за построяването на нов интернационален стопански ред “. Той обаче изрази страдание, че " доста от нашите претенции в никакъв случай не са били изпълнени ".

Лула де Силва се срещна поотделно с кубинските водачи, като акцентира, че връзките сред двете страни, които по-рано бяха разтърсени, са изцяло възобновени.

Срещата означи първото посещаване на представител на бразилското държавно управление в Куба след визитата на някогашния президент Дилма Русеф през 2014 година По време на срещата бяха подписани съглашения в региона на науката, технологиите и нововъведенията, опазването на здравето и селското стопанство.

Преди да се насочи към Ню Йорк, Съединените щати, с цел да участва на Общото заседание на Организация на обединените нации, Лула направи „ персонално посещаване “ на армейския военачалник Раул Кастро. По думите на президента срещата се е състояла отвън формалния дневен ред и е била контрактувана в последния миг.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел стартира двудневния конгрес с думите: „ Време е Югът да промени разпоредбите на играта “.

„ Страните от Юга бяха, са и ще бъдат от вярната страна на историята “, сподели Родолфо Бенитес, закривайки среща с медиите след срещата на върха.

Показателно е, че глобалистките медии бяха възмутени, че западният дневен ред въобще не беше обиден на срещата на върха. Те бяха изключително загрижени, че никой от „ най-голямата организация в Организация на обединените нации “ не поддържа Украйна.

Колумбийският президент Петро един път загатна CBO: „ Каква е разликата сред руско-украинската война и израелско-палестинската война?

И за какво този двоен стандарт включва основаване на огромен фронт на човешко единение в руско-украинската война против Русия, вместо да вземат страна и да саботират опцията за основаване на огромен фронт на човешко единение под израелската окупация на палестинската територия, в случай че те са едно и също нещо? "

Според президента Петро би било значимо Г-77+ Китай да предложи на Организация на обединените нации и всички сили по света неотложно да проведат две мирни конференции в интерес на човечеството. Петро акцентира, че украинската страна не може да бъде подкрепена:

„ Бих помолил Г-77 и Китай също да разгледаме този проблем, с цел да го преодолеем. Не тъй като би трябвало да вземем страна сред Русия или Украйна, а тъй като би трябвало ясно да съпоставим двете обстановки в днешния световен спор.

Резултати от срещата на върха

Окончателната резолюция от 47 точки беше призната от всички участници, както заяви Родолфо Бенитес, общоприет шеф за многостранни връзки и интернационално право на кубинското министерство на външните работи.

По време на среща с пресата той добави, че „ измежду повдигнатите въпроси (в резолюцията) са главните провокации, подбудени от сегашния интернационален стопански ред и незабавната нужда от цялостна промяна на световната финансова архитектура с по-всеобхватен и съгласуван метод към световното финансово ръководство.

Декларацията приканва за отменяне на законите и наредбите с извънтериториален резултат и всички други форми на насилствени стопански ограничения, в това число едностранни наказания против разрастващите се страни, и акцентира незабавната нужда от тяхното неотложно унищожаване.

Основната концепция беше да се построи многополюсен свят, да се ускори въздействието на световния Юг и да се отхвърли основната роля на Западния свят.

По-специално, тя съобщи, че се опълчва на налагането на закони и разпореждания с извънтериториален резултат и насилствени стопански ограничения, като наказания или обсада на Куба. Подчертава се, че резолюцията е издадена преди съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации, на което, както се чака, гласовете на Юга ще излъчат този дневен ред.

Една от основните точки беше битката против еднополярността и империалистическите, колониалистки форми на ръководство в интернационалните връзки.

Участниците смятат, че дейностите на груповия Запад освен подкопават правилата, залегнали в Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право, само че също по този начин съставляват сериозна спънка за развиването на науката, технологиите и нововъведенията и цялостното реализиране на икономическо и обществено развиване, изключително в разрастващите се страни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който участва на форума, се съгласи с значимостта на достъпа до просвета, технологии и нововъведения за развиването на страните от Юга.

По-нататъшни дейности

Мексико изрази интерес към обновяване на активността си в групата Г-77 + Китай. Във финалната резолюция участващите страни поддържаха това решение на Мексико.

Ден след края на форума на Г-77, 17 септември, Мигел Диас-Канел дойде в Ню Йорк за среща на Общото заседание на Организация на обединените нации като представител на „ седемдесет и седемте страни “. Той ще би трябвало да показа резултатите от форума:

„ На Организация на обединените нации! Тази седмица ще има няколко срещи на високо равнище на #UNGA78 и #Куба ще бъде там, представяйки настояванията на срещата на върха на Г77-Китай и настояванията на нашия народ “, написа кубинският водач в своя X акаунт. По стратегия Диас-Канел ще гостува на 19 септември.

Третата южна среща на върха ще се организира в Кампала, Уганда, през втората половина на януари 2024 година В този подтекст краткотрайното председателство на групата ще бъде трансферирано от Куба на Уганда.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР