Миналия сезон имаше по-малка циркулация на грип и затова може

...
Миналия сезон имаше по-малка циркулация на грип и затова може
Коментари Харесай

Очакват по-тежки случаи на грип този сезон

Миналия сезон имаше по-малка циркулация на грип и по тази причина може да се чака, че този сезон ще има по-тежки случаи на сезонен грип, предупеди доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО за България. Според него най-рискови за затруднения са хората над 65 години и дребните деца.
На конференция в Българска телеграфна агенция той подсети, че макар коронавирус пандемията, грипните вируси не са изчезнали и си циркулират в обществото.

Грипът е предотвратимо инфекциозно заболяване, което се предава елементарно и годишно заразява 10-30 на 100 от популацията и предизвиква стотици хиляди хоспитализации в Европа, добави Сила.

Само за миналат година над 8400 души са били приети в болница поради грип, сподели от своя страна шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Грипът може да протече тежко, да засегне всички органи и системи у човек, може да докара до инфаркт или инсулт, подсети тея.

Данните на НЦЗПБ демонстрират, че може да се чака грипна зараза. Проф. Христова напомни, че рекомендацията на СЗО е интервалът сред слагането на ваксина против грип и против COVID-19 да е 14 дни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР