Миналия петък в световен мащаб имаше прекъсване на ИТ системите.

...
Миналия петък в световен мащаб имаше прекъсване на ИТ системите.
Коментари Харесай

Как Windows 95 спаси някои компании от глобалния IT срив

Миналия петък в международен мащаб имаше спиране на ИТ системите. То повлия на милиони компютри по целия свят. Беше толкоз пагубно, че беше оценено като най-големия цифров срив на всички времена.

Поради неработеща актуализация, пусната от компанията за киберсигурност CrowdStrike, доста Windows системи се сринаха. А след това и не можаха да се пуснат още веднъж. Поради безконечен цикъл от сини екрани, рестартирания и още сини екрани.

Оттогава казусът е значително позволен, само че въздействието към момента се усеща.

Инцидентът с CrowdStrike аргументи спирания в контрола на въздушното придвижване, лечебни заведения, служби за незабавна помощ, изпращане на товари и други

Съобщава се обаче, че някои компании не са били наранени заради една любопитна причина.

Те не употребяват съвременен програмен продукт.

Вместо това работят с компютрите си на Windows 95 или даже на по-стари операционни системи.

Една американска самолетна компания не беше наранена точно с помощта на 32-годишна операционна система

Въпреки че съвсем всеки полет в Съединени американски щати трябваше да бъде анулиран заради случая с CrowdStrike, най-малко една самолетна компания съумя да избегне спирането.

Southwest Airlines заяви, че няма проблеми с интервенциите си.

Според отчетите огромна част от системите на Southwest са основани на Windows 95 и Windows 3.1. Последният е на повече от 32 години и затова е повече от малко стар. Windows 95 също към този момент не е настоящ, само че самолетната компания наподобява не се интересува от това.

Саарланд и Русия също са пощадени

Не единствено тази самолетна компания наподобява “не желае да е в крайник с времето ”, когато става дума за програмен продукт. В немската провинция Саарланд, да вземем за пример, се споделя, че единствено няколко системи са били наранени от спиранията. Там управляващите също разчитат на остарели версии на Windows.

Вероятно също е имало много малко систематични проблеми в Русия, защото страната не е получавала никакви американски артикули от началото на войната в Украйна. Актуализацията на CrowdStrike също не е конфигурирана на техните системи, както оповестява Business Insider.

Късмет в нещастието

Като цяло остарелите версии на софтуера и ИТ системите се смятат за изключително уязвими, когато става въпрос за систематични сривове и хакерски офанзиви. В съответния случай обаче фирмите, които разчитат на стар програмен продукт, са извадили извънреден шанс.

Преди всичко случаят с CrowdStrike демонстрира какъв брой тясно взаимосвързани са международните системи и какъв брой нежни могат да бъдат. Една единствена накърнимост или неточност е задоволителна, с цел да засегне милиони хора по света. Вече започнаха да се появяват апели за децентрализация на осведомителните технологии. Дали и до каква степен това ще се случи? Предстои да разберем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР