Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, за да

...
Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, за да
Коментари Харесай

Путин гледа с уважение на предложението на някои африкански лидери за мир в Украйна

Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, с цел да показа мирната самодейност пред Владимир Путин и Володимир Зеленски, напомня Ройтерс. Руският президент приветства самодейността, само че Зеленски я отхвърли с аргумента, че прекъсване на огъня ще остави под контрола на Москва близо една пета от територията на Украйна и също така съветските войски ще завоюват време да се прегрупират.

Путин разяснява през днешния ден и тематиката за военното съдействие сред Русия и Африка. Той означи, че военнослужещи от доста африкански страни сега се образоват в университети на съветското министерство на защитата. " За да укрепим отбранителните качества на страните от континента, ние развиваме партньорство във военната и военнотехническата област. Русия е сключила съглашение за военнотехническо съдействие с повече от 40 африкански страни, на които доставяме необятен набор от оръжия и съоръжение. Някои от тези доставки се правят безплатно за подсилване на сигурността и суверенитета на тези страни ", сподели той, представен от ТАСС.

" Трябва да признаем, че обстановката в доста райони на Африка остава нестабилна, там има неразрешени междуетнически и етнически спорове и продължаващи остри политически и социално-икономически рецесии. Това несъмнено е тежко завещание от колониалната ера и политиката " разделяй и владей ", водена от западните метрополии ", изясни съветският президент.

Путин разяснява и тематиката за държавния суверенитет на африканските страни.

" Бих желал да напомня думите на Нелсън Мандела: " Не ме съдете по триумфите ми. Съдете ме по това какъв брой пъти съм падал и още веднъж съм се изправял ". Така е и с държавния суверенитет. Той би трябвало да се пази безотказно, в никакъв случай да не се предава, в никакъв случай да не се отстъпва под външен напън ", акцентира съветският водач.

Освен това той разгласи, че Русия опрощава дълг в размер на 23 милиарда $, само че не разясни за кои африкански страни се отнася решението.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР