Миналата седмица WTA сключи дългосрочно партньорство с инвестиционната компания CVC

...
Миналата седмица WTA сключи дългосрочно партньорство с инвестиционната компания CVC
Коментари Харесай

Партньорството на WTA със CVC: Какво означава за женския тенис?


Миналата седмица WTA подписа дълготрайно партньорство с капиталовата компания CVC Capital Partners. Споразумението бе посрещнато с оптимизъм в света на женския тенис, а неговата цел е да обезпечи по-добро финансово бъдеще на Тура и тенисистките. Какво обаче можем да чакаме от договорката, която бе показана като „ нова епоха “ в женския тенис?

Темата бе коментирана в детайли от журналиста от Sports Illustrated Джон Уъртхайм. В обичайна си седмична графа, в която дава отговор на въпроси на почитатели, първият от тях бе на обожател от Лондон на име Фил, който се интересуваше дали съгласно Уъртхайм партньорството със CVC е добра договорка за женския Тур.

„ Въпреки новата имунизационна сага към Новак Джокович, следващата маратонска победа на Анди Мъри и началото на шампионата в Индиън Уелс, за мен огромната вест от предходната седмица беше „ стратегическото партньорство “ сред WTA и CVC Capital Partners и основаването на дъщерното сдружение „ WTA Ventures “.

Би било елементарно да представим това като триумф. От финансова позиция неналичието на фигури като Серина Уилямс, Наоми Осака и Ашли Барти, както и възходящата конкуренция и неналичието на непрекъснат дом на Финалите, WTA ще получи финансова поддръжка в размер на 150 млн. $. Другата добра вест е, че парите идват от потвърдена и надеждна институция с дълготраен опит в разнообразни спортове, в това число Формула 1″ – написа Уъртхайм.

„ Сделката идва в миг, в който WTA пробва да избегне завръщане в Китай – морална позиция, която обаче коства скъпо от финансова позиция. Хората от CVC, които ще вземат участие в дъщерното сдружение, се употребяват с доста положителна известност както в света на тениса, по този начин и отвън него. Частичното отричане от властта, правото на взимане на решения и няколко места в Борда за сметка на потвърдени експерти с ясно построена тактика съгласно мен не е безусловно нещо неприятно.

Какво ме безпокои? Това, че колкото и дъщерни сдружения да се основат, изводът е, че WTA се раздели с 20% от финансовата си самостоятелност. По-добре построени корпорации биха могли да усилят капитала си без да им се постанова да вършат сходни жертви. Макар да не се монетизира по най-хубавия метод от много време насам, женският тенис си остава прелъстителен артикул. Той е известен в световен мащаб, като в него изобилства от надарени и забавни младежи, които проповядват здравословен метод на живот, а също така развръзката в мачовете постоянно е непредвидима. Заслугите за това обаче все по-често и във все по-голяма са по-скоро на обособени играчи, в сравнение с WTA.

Освен това желанието да се употребяват вложените от CVC Capital средства за повишение на наградните фондове е объркващо както от морална, по този начин и от финансова позиция. Президентът на WTA Стив Саймън сподели пред New York Times „ Надяваме се, че това партньорство ще ни разреши да се оправим с голямата разлика с рекламните и маркетингови доходи сред WTA и ATP “. Той добави също, че се надява в близко бъдеще договорката със CVC да разреши увеличението на размера на наградните фондове в WTA шампионатите.

Наградните фондове на шампионатите от Големия шлем отдаван са едни и същи за мъжете и дамите, както би трябвало да бъде. А в този момент внезапно WTA се отхвърля от 20% от бизнеса си, с цел да може международните №25, №50 и №75 да печелят същите пари като мъжете в съответната част на ATP ранглистата. Това наподобява като много необикновен проект за дълготрайно развиване. От доста време насам настояването за равно възнаграждение, както и главната причина хората да го поддържат, се основаваше на свхащането за редовно неравноправие.

Но почакайте! Сделката със CVC изпраща посланието, че хората, притежаващи финансовия надзор, не са сексисти, а шампионатите не ощетяват финансово тенисистките, а вместо това разликата в приходите в ATP и WTA е на маркетингова основа и методът да се оправим с това не е посредством обществен напън или слагане на ултиматуми, а като привличаме външни сътрудници.

Оптимистичен знак е и това, че в заложената от WTA и CVC тактика се отделя голямо внимание на маркетинговата и медийна агресия на женския тенис. Предвид обстоятелството, че и двата Тура губят (окончателно или временно) най-големите си звезди, а в това време тенисът става все по-глобален, фактически е от фундаментално значение да бъдат по-силно промотирани младите играчи, както и спортът като цяло. Медийният пазар в никакъв случай не е бил по-непостоянен, само че и по-отворен за нови и изобретателни планове. Дали, да вземем за пример, WTA може да отдели 2 от тези 150 млн. и да направи по-интересна и лъскава версия на Break Point? В същото време в света на спорта партньорствата с букмейкърски компании са все по-обичаен източник на доходи и партньорството със CVC би могло да помогне в това отношение.

Един от главните въпроси, които бих могъл да повдигна, визира Китай. Дали инвестицията в размер на 150 млн. $ (за която е значимо да се означи, че ще бъде предоставена на траншове, а не наведнъж) ще обезпечи на WTA комфорта, нужен, с цел да се придържа към кардиналната си позиция? Или новият сътрудник, за който е ясно, че не реализира тази договорка с благотворителна цел, няма да окаже напън за възобновяване на икономическите взаимоотношения с Китай, чийто пазар бе толкоз значим за WTA напълно до скоро? Интересно ми е и дали PTPA и оповестените от тях проекти за обединена асоциация на играчите са оказали някакво въздействие.

Да се върнем на първичния въпрос: дали партньорството със CVC е добра договорка за WTA? Ако ти се е налагало непрекъснато да даваш пояснения за финансовото си положение, не след дълго се научаваш по какъв начин да представяш даже големи загуби като „ окуражителни знаци “, а даже най-обезпокоителните вести в действителност са „ самоуверено изправяне пред тежките провокации на световния пазар “. Изявлението, с което бе оповестено партньорството, най-малко съгласно мен бе в този дух. Обективно видяно обаче това съглашение фактически може да се окаже доста добра договорка както за WTA, по този начин и за тениса като цяло. Също като в мач, ще би трябвало просто да изчакаме и да забележим по какъв начин ще се развият нещата. Резултатът скоро ще стане явен “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР