Миналата седмица в Анкара пристигна изключително важен гост - престолонаследникът

...
Миналата седмица в Анкара пристигна изключително важен гост - престолонаследникът
Коментари Харесай

Възможна ли е пълна нормализация на отношенията между Турция и Саудитска Арабия?

Миналата седмица в Анкара дойде извънредно значим посетител - престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Това бе първото посещаване в Турция на авторитетния престолонаследник след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 година, което докара до срив в двустранните връзки. Заради рецесията се стигна до всекидневен саудитски протест на турските артикули, провокирал стесняване на стокообмена с 98 %.



Ердоган посрещна принц Салман в президентския замък в Анкара с публична гала, двамата си стиснаха ръцете и се прегърнаха. Престолонаследникът дойде в турската столица два месеца след визитата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Саудитска Арабия, което бе обсъждано като " историческо ".

Според анализатори визитата в турската столица на авторитетния престолонаследник, за който може да се каже, че де факто ръководи Саудитска Арабия, е следващата му стъпка в опит да оправдава своя имидж и имиджа на страната си отвън Персийския залив. Същевременно срещата му с Ердоган се състоя в миг, в който турският водач търси финансова поддръжка, посредством която да се стабилизира обстановката в Турция, в която продължава икономическата рецесия.

Принц Салман, именуван от мнозина единствено с абревиатурата MBS, дойде в турската столица, откакто посети Йордания и Египет, с които също се стреми да възстановява връзките. След диалозите с турския президент двамата не направиха взаимна конференция. Още предходната седмица обаче Ердоган съобщи, че на срещата в Анкара дружно с принц Мохамед бин Салман " може да повдигнат двустранните връзки до по-високо ниво ".

Очаква се " цялостна нормализация и възобновяване на предкризисния интервал ", съобщи почитан турски представител, като добави, че " ще стартира нова ера " в връзките сред двете страни.

В изказване след диалозите сред Ердоган и принц Салман бе посочено, че двете страни са решени да слагат началото на нов интервал на съдействие.



Съобщено бе, че двете страни са вдигнали рестриктивните мерки върху търговията, полетите и излъчването на сериали, като е спряно и взаимното отрицателно отразяване в медиите. Двете страни са разискали и усилването на съдействието в региона на търговията и в браншове като защитата, енергетиката и туризма, се споделя в взаимното изказване. В него се прибавя, че Анкара е поканила саудитски капиталови фондове да влагат в нови турски предприятия.

След визитата Турските авиолинии (THY) оповестиха, че е вдигната възбраната на Саудитска Арабия за пътувания в Турция. Турските вестници разясниха, че саудитският престолонаследник е " отключил " арабския туристически поток към Турция - извънредно значимо развиване на фона на мощния спад на броя на съветските и украинските туристи поради войната в Украйна.

През това лято надлежно се чака засилен туристически поток на саудитски туристи в Турция, най-много в черноморските региони на страната, защото арабските туристи харесват доста тези места поради по-хладния климат, чистия въздух и естествените дадености. Първият аероплан със саудитци се чака да дойде на 1 юли в черноморския град Трабзон. Това ще бъде първият пътнически полет с туристи от богатата Саудитска Арабия след тригодишно спиране.

Междувременно водачът на главната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу подлага на критика остро решението на управляващите да одобряват в Анкара принц Салман. Преди визитата той сподели, че Ердоган " ще прегърне индивида, който е наредил да бъде осъществено убийството на Хашоги " и го упрекна в това, че търгува с " достойнството на страната " против финансова помощ.

Няколко дни по-късно Кълъчдароглу даде обещание още веднъж да бъде заведено дело по отношение на убийството на журналиста, в случай че партията му пристигна на власт (през април турски съд реши да прекрати правосъдния развой против 26 жители на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на Хашоги и делото да бъде предадено на Рияд; съд в Саудитска Арабия неотдавна взе решение делото да бъде прекратено).

Хатидже Дженгиз, годеницата на убития саудитския публицист, също подлага на критика турското държавно управление за визитата в Анкара на принц Салман. Тя назова саудитския водач " палач " и сподели, че правосъдната борба, която цели да хвърли светлина върху убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, ще продължи. Дженгиз добави, че " нечестната юридическа система " я е оставила сама в битката ѝ за правдивост.

Не би трябвало да се не помни фактът, че след бруталното убийството на Хашоги от саудитски сътрудници през 2018 година Ердоган упрекна за закононарушението хора на " най-високите равнища " в саудитското държавно управление, без да загатва съответни имена. Самият принц Салман отхвърля да е забъркан по какъвто и да било метод в жестокото закононарушение.

Същевременно визитата на принц Салман в Анкара предходната седмица се състоя в извънредно тежки за турската стопанска система времена, на фона на инфлацията, която по публични данни е над 70 % (по неофициални данни - над 100 процента). А саудитски фондове и задгранична валута биха могли да оказват помощ доста на Ердоган преди идните следващата година избори, означават анализатори.

Посещението на принц Салман, в това число церемонията по посрещането му в президентския замък в Анкара, на процедура бележи същински поврат в връзките сред Турция и Саудитска Арабия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР