Миналата седмица три китайски императорски печата бяха отдадени на търг

...
Миналата седмица три китайски императорски печата бяха отдадени на търг
Коментари Харесай

Колко струва китайската история през погледа на процъфтяващия аукционен пазар в Азия?

Миналата седмица три китайски императорски печата бяха отдадени на търг през аукционната къща Sotheby`s в Хонгконг. Всеки от тях - с астрономична цена. Като се има поради тяхната необичайност и историческа стойност, по никакъв начин не е изненадващо. Печатите ни дават взор към живота на китайските имперски владетели.

Първият е печатът " Ji`entang " на императора Цянлун и е от 1766 година Той е изработен от бял нефрит. Отгоре е издълбан във формата на змей и с деликатни букви към основата е издълбана възхвалата на неговия триумф. Неговият дядо е императорът Кангси (1654-1722 г.), считан по това време за " най-силния човек на земята ", отбелязва Sotheby " s. Печатът, оценен на 180 млн. хонконгски $ (16,8 млн. паунда), е основан, с цел да уважи връзката на императора с могъщия му дядо.
 Заради ограниченията: Най-големият музей в Съединени американски щати пуска творби за над $150 милиона на аукцион
Заради ограниченията: Най-големият музей в Съединени американски щати пуска творби за над $150 милиона на аукцион

Около 30% от музеите са изправени пред " забележителен риск " от преустановяване на активността

Вторият щемпел е изработен от сандалово дърво и е най-големият, изсечен за императора Kangxi . Отгоре има изрисуван митичен звяр, а в основата му четем думите jingtian qinmin ( " почитайте Небесата и служете на народа си " ). Печатът отразява първия от четирите метафизичен правилото на ръководство, държани от императорите на династията Цин. Този щемпел е оценен на £9.4 милиона.

Третият щемпел от поредицата е отдаден на рухването на династията и свидетелства за това, което се случва, когато една династия, в тази ситуация Мин, е изместена от друга - Цин - на императорите Кангси и Цянлун. Печатът е издълбан в зелен нефрит в чест на императрица Уен (1362-1407), брачна половинка на императора Йонгъл - знак на благосъстоянието и възхода на династията Минг при започване на 15 век. Това е и единственият мемориален щемпел от ерата на Минг, който е оживял. Той е оценен на 30 милиона хонконгски $ (2,8 милиона английски лири).

Рядък нефритен чайник
 Снимка 528905
Източник:

Той датира от интервала Цянлун и беше продаден през Sotheby`s в Хонконг за 176 400 английски лири. Това беше 18 пъти по-голяма цена от плануваната преди този момент.

На 28 май Christie`s в Хонг Конг ще предложи един " значим и извънредно необичаен " наследник буркан, наименуван " Куи змей "
 Снимка 528903
Източник:

Той е от китайския интервал Ксуанде (1426-1435) и е въодушевен от индийската митология. Днес са оживели единствено няколко буркана от интервала Ксуанде, като един се съхранява в Дворцовия музей в Пекин, а различен - в музея на Фицуилям в Кеймбридж. Все още от Christie " s не са разгласили планирана цена, само че евентуално наддаването ще стартира от 30 000 паунда.
 За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство
За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава сбирката Fungible на Pak

Нека се пренесем и в наши дни . Някога питали ли сте се какъв брой коства едно неповторимо цифрово " произведение на изкуството " от един пиксел? Наскоро разбрахме.

Един сив пиксел от анонимния крипто-творец (или творци) Pak, озаглавен с простичкото The Pixel, беше закупен за 1,3 млн. американски $.
 Снимка 528902
Източник:

Дали това ще е огромна част от историята и изкуството от наши дни, което ще оставим на поколенията след нас? Можем единствено да допускаме.
 Скелет на тирекс се продаде за $32 милиона - най-скъпият динозавър, продаван в миналото на аукцион
Скелет на тирекс се продаде за $32 милиона - най-скъпият динозавър, продаван в миналото на аукцион

Той надмина първичните оценки от 6 до 8 милиона долара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР