Миналата седмица приключи с нещо небивало – цената на електроенергията

...
Миналата седмица приключи с нещо небивало – цената на електроенергията
Коментари Харесай

Чудо: Токът в България през уикенда е струвал 0 лева

Миналата седмица завърши с нещо небивало – цената на електрическата енергия на свободния пазар у нас за първи път се стопи до нула. На 20 май, в събота, в слънчевия период 13-16 ч., 1 мегаватчас ток струваше 0.00 лева Това се повтори и в неделя, освен това съвсем през целия ден – сред 10 и 17 ч. Става дума за борсовите котировки в сегмента „ Ден напред “.

Чудото в двата слънчеви дни се дължи на свръхпредлагането на сила денем след масираните вложения във фотоволтаици в целия район, изясни депутатът Владислав Панев в собствен пост във Facebook.

Нулеви и даже негативни цени на електрическата енергия поради едва търсене и свръхпроизводство са познати в Европа, само че у нас такива пазарни стойности се записват за първи път, и то в миг, в който основна индустриална мощ – Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “, е изключена от електроенергийната мрежа поради планов ремонт.

„ Миналата година след апокалиптични прогнози за войната и следствията за цените на ресурсите електроенерията удряше и 1000 лева за мегаватчас (за съпоставяне междинната цена за 21 май на пазара „ Ден напред “ бе 58.79 лева за мегаватчас, сочат данните на Българската самостоятелна енергийна борса, бел. ред.) Това докара до големи вложения, които тласнаха махалото в другата посока. Някаква заслуга за това има и Народното събрание, откакто облекчихме бюрокрацията за инсталиране на мощности за лично прилагане “, изяснява Панев в обявата си. И добавя: „ Днес и природният газ към този момент е под 30 евро за мегаватчас. Над 90% под максимума от предишния август. Хранилищата са цялостни. Европа се оправя учудващо добре “.

Народният представител от обединението „ ПП-ДБ “ показва, че поради многото нови мощности, изпозващи силата на слънцето и вятъра, нулеви цени ще има и отсега нататък.

Етикети: Владислав Паневелектроенергияцена Сп
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР