Миналата седмица президентът Румен Радев представи своя план за икономическо

...
Миналата седмица президентът Румен Радев представи своя план за икономическо
Коментари Харесай

Асен Василев: В момента имаме шанс за 100% българска енергия

Миналата седмица президентът Румен Радев показа своя проект за икономическо развиване на България. Какви са акцентите в него - посетител по тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия беше Асен Василев, някогашен длъжностен министър на стопанската система и енергетиката.

Още през 2013 година Световната банка и Европейската комисия направиха отчет във връзка високите цени и структурата на системата. Благодарение на това беше преструктурирана системата и беше спряно приключването на 800 млн. лв.. Този отчет споделя, че нашата система до 2030 година е постоянна и няма да има потребност от нови мощности, разяснява Асен Василев. Той уточни, че и през днешния ден системата работи с наличните мощности. В последните 3-4 години българските държавни управления поеха два доста тежки уговорката. Първият е за увеличение на каузи на силата от възобновими източници до 30% от електрическата енергия. Вторият е последователното затваряне на всички въглищни централи.

Зимното пиково натоварване е в нощния пояс. Там има към 750 000 мегавата натоварване, от които към 2500 мегавата, в случай че не ги подадат въглищните централи, ние оставаме без ток или на импорт. Има два подготвени плана в НЕК. България има неповторимото оборудване ПАВЕЦ " Чаира ", изясни той и добави, че има план за разширението на ПАВЕЦ-а, означи Асен Василев.

Другото предложение е за създаване на Водноелектрическа централа на Дунав, който ще бъде еквивалент на АЕЦ " Козлодуй ". Залагаме да се направи технико-икономически разбор, с цел да се види построяването - по принцип, в случай че той се направи с новите торбини, сертифицирани от Европа, построяването става много по-евтино, изясни Василев.

Освен това има опция да се направи горен изравнител над язовир " Кърджали " и сходно на " Чаира " да се направи същата система, където водата от горния и долния язовир да се рециклира, тъй че това да обезпечи още 300 мегавата мощ.

Предвижда се да се обследват всички други каскади и да се наблюдава в кои от тях водата тече еднопосочно. Идеята е да се реши къде могат да бъдат направени долни изравнители, с цел да работят по-пълноценно, сподели той.

Асен Василев уточни, че язовирите в страната, които са в окаяно положение, са тези на " Поливни системи " и напоителните язовири, които нямат нищо общо с огромните ВЕЦ-ове, които се управляват от НЕК.

Вторият значим миг е, че България разполага с голям геотермален запас. Най-големите размери са съсредоточени в Дунавската низина. Този запас е относително нискотемпературен. Той е естествен, зелен, непрекъсваем и може да се употребява за 12 000 мегавата.

По отношение на АЕЦ " Белене " Асен Василев беше безапелационен, че този план е политически и не е нужен на българската електроенергийна система, откакто беше продължен планът АЕЦ " Козлодуй ". В момента ние имаме шанса да имаме 100% българска сила и да сме самостоятелни от външни източници, тази сила да дава отговор на европейските наставления за " зелена " и тя да е на себестойност не по-висока от цената, на която жителите използват електрическа енергия. Той беше безапелационен, че предлаганите планове не са на президента, на държавното управление или политически, а са планове на България. Става въпрос за това дали ние като българи ще вземем най-рационалното, най-евтиното и ефикасното решение, с цел да имаме евтина сила, за това с даденостите ни да станем енергийно хранилище.

По думите на някогашния длъжностен министър на стопанската система и енергетиката ограниченията, подхванати от държавното управление по отношение на коронакризата, мораториумът върху заемите ще даде глътка въздух на бизнеса. Другите ограничения работят отчасти и на парче. Те не бяха и обяснени в точния момент.

Фалитите са предстоящи. Нивата на безработицата скачат фрапантно. И това е най-тежкият обществен проблем, открои той. Чуждите вложения са дребен %. Това, което може да помогне на стопанската система е да бъде оставен дребният и междинен бизнес да прави бизнес, а не да се занимава с администрация, безапелационен беше Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР