Миналата седмица на Западните Балкани мина под знака на най-сериозната

...
Миналата седмица на Западните Балкани мина под знака на най-сериозната
Коментари Харесай

Димитър Бечев по Дарик: Радойчич се е еманципирал от Белград, но е бил принуден да си признае за атаката

Миналата седмица на Западните Балкани мина под знака на най-сериозната ескалация на напрежението сред албанските управляващи и сръбското малцинство. Това се случи след въоръжена офанзива на група просръбски паравоенни в сръбското село Банска, приключила с погубен косовски служител на реда. Загинали са и няколко от нападателите, като до този миг косовските управляващи не са оповестили имената им.



Дете държи флага на Косово. Getty Images

Стана ясно обаче името на “мозъка ” зад интервенцията. То е на глобения по американския антикорупционен закон Магнитски и зам.-председател на на водещата партия на сърбите в Косово, " Сръбска листа ", Милан Радойчич. Той призна отговорността си за кървавия конфликт, само че това се случва на фона на продължаващо напрежение, скупчване на сръбски войски на границата с Косово и увеличение на мироопазващите сили на НАТО в Косово.

Какво развиване може да се чака, по какъв начин се стигна дотук, и какво значи това за нежния мир в района? Разговор в “Кой приказва ” по Дарик със старшия помощник към Атлантическия съвет (САЩ) и учител в Оксфорд Димитър Бечев.

Той разясни, че е бил разгласен ден на труар, който обаче по никакъв метод не се е усещал.

“Радойчич е обвързван значително в президента на Сърбия Александър Вучич. Последните години Вучич има надзор над локалните организации и активиистки партии в Северно Косово. Преди не беше по този начин. Радойчич се е еманципирал от Белград ”, означи Бечев.

По думите му връзките сред Белград и тези локални феодали и кланове са комплицирани. “Вучич може да изгуби надзор над тях, което е рисково. Това, което видяхме, не е в полза на Белград. За Запада Вучич изглеждаше като градивен състезател ”, акцентира преподавателят.

За него основният състезател в Косово въпреки всичко си остава Сърбия. “Радойчич излезе обществено и си призна, че е негова самоиницитива. Сигурно от столицата са му споделили, че би трябвало да си понесе отговорността ”, позволява Бечев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР