Миналата седмица израелската армия обяви, че над 9500 ракети и

...
Миналата седмица израелската армия обяви, че над 9500 ракети и
Коментари Харесай

Възобновиха ракетните атаки от ивицата Газа срещу Израел

Миналата седмица израелската войска разгласи, че над 9500 ракети и минометни снаряда са били изстреляни по посока на израелската територия от началото на войната с радикалното палестинско придвижване " Хамас " в линията Газа на 7 октомври. При нападенията са употребявани и десетки дронове.

Като цяло линията Газа е подложена на непрестанни бомбардировки от страна на Израел, откогато " Хамас " извърши изненадващата си офанзива на 7 октомври, предизвикала гибелта на над 1200 жители на израелска територия. Израелските сухопътни сили навлязоха надълбоко в анклава и съответно в град Газа.

ДПА отбелязва, че обстрелът по Израел е намалял доста от началото на израелската сухопътна интервенция в крайбрежната линия. Израелската войска не прецизира дали в сметките за изстреляните ракети и снаряди са включени тези от териториите на Ливан, Йемен и Сирия.

Според информации от израелските медии общо 4000 ракети са били изстреляни против Израел по време на траялата 50 дни война в линията Газа през 2014 година

Държавите от Европейски Съюз осъдиха " Хамас " за потреблението на лечебни заведения и цивилни като " жив щит "

Двадесет и седемте страни от Европейския съюз осъдиха " Хамас " за това, че употребява лечебни заведения и цивилни жители като " жив щит " във войната против Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел през днешния ден съобщи, че в същото време блокът е изискал от Израел " оптималната въздържаност при набелязването на целите, с цел да се избегнат човешки жертви ".

По време на срещата на министрите на външните работи на блока Борел показа изказването, което издаде от името на 27-те страни, като демонстрация на единение след седмици на постоянно противоположни изказвания за това по какъв начин съюзът би трябвало да подходи към войната сред Израел и " Хамас ".

" Знаете какъв брой мъчно беше последните пъти, след гласуването в Организация на обединените нации, когато страните гласоподаваха по разнообразни способи, да представим изцяло обединен метод ", сподели Борел. Само часове откакто на 28 октомври водачите от Европейски Съюз демонстрираха единение във връзка с войната сред Израел и " Хамас ", страните членки бяха изцяло разграничени при гласуването на резолюция на Общото заседание, призоваваща за филантропично помирение в Газа, което да докара до преустановяване на военните дейности сред Израел и " Хамас ".

Сега обаче страните от Европейски Съюз показаха в изказване, че се причисляват към " апелите за неотложно преустановяване на военните дейности и за основаване на филантропични коридори, в това число посредством увеличение на потенциала на граничните пунктове и посредством специфичен морски маршрут, с цел да може филантропичната помощ да доближи безвредно до популацията на Газа ".

Те също по този начин потвърдиха своя " апел към " Хамас " за неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници. Изключително значимо е на Международния комитет на Червения кръст да бъде възложен достъп до заложниците ".

Като основен принцип се показва, че " Европейски Съюз осъжда потреблението на лечебни заведения и мирни жители като жив щит от страна на " Хамас ".

Министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш съобщи, че " за жалост " Хамас " употребява гражданска инфраструктура и цивилни като щит против израелските сили за защита. Така че обстановката безусловно не е черно-бяла. "

Той добави, че " никой на Запад не е заинтригуван да поддържа която и да е терористична организация ".

Външните министри обаче не стигнаха до отправяне на апел на преустановяване на огъня.

Германската външна министърка Аналена Бербок съобщи, че схваща " импулса за преустановяване на огъня ". Но добави, че тези, които се стремят към това, би трябвало да отговорят на въпроси, " да вземем за пример по какъв начин настояването за преустановяване на огъня в тази ужасна обстановка може да подсигурява, че сигурността на Израел е обезпечена? Какво ще се случи с 200-те заложници и кой ще договаря за това в обстановка, в която договарянията надали наподобяват вероятни? ". 

  Ракети, изстреляни от Южен Ливан, провокираха ответни дейности от страна на Израел

Най-малко три ракети са изстреляни през днешния ден от региони в Южен Ливан по посока на Северен Израел, което е довело до ответен обстрел от израелската войска против региони покрай границата, съобщи ДПА, базирайки се на ливански източници от сферата на сигурността.

Израелската войска съобщи, че е идентифицирала изстрелването на два минометни снаряда, които са минали от Ливан на тяхна територия. Снарядите са паднали в ненаселени региони и не се оповестява за потърпевши.

Снарядите от ответния израелски огън са паднали в покрайнините на селата Лабуна, Рас ал Накура и Тайер Херфа, което е довело до пламването на няколко пожара, оповестиха ливанските източници, като не оповестиха за потърпевши.

Израелската армията посочи, че артилерията е нанесла удари по източниците на обстрела. Те оповестиха, че през тази нощ в Ливан, в региона Биранит, е била разкрита въоръжена терористична клетка. Израелските сили оповестиха, че са нанесли удар по клетката и той е бил сполучлив.

Според източниците през нощта обстановката на ливанско-израелската граница се е влошила, като Израел е нанесъл тежки въздушни удари по региони в Южен Ливан, откакто през вчерашния ден офанзива на проиранското придвижване " Хизбула " аргументи гибелта на израелски бойци и на цивилни в град Довев.

С всеки минал ден нападенията за възмездие доближават все по-навътре в територията на друга страна. Разразилият се спор съставлява най-сериозната ескалация от израелско-ливанската война през 2006 година, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР