Миналата седмица I4CE, ERCST, Wegener Center, ICIS и Ecoact публикуваха

...
Миналата седмица I4CE, ERCST, Wegener Center, ICIS и Ecoact публикуваха
Коментари Харесай

EMI: Изпълнява ли схемата за търговия с емисии на ЕС своите екологични и икономически цели ?


Миналата седмица I4CE, ERCST, Wegener Center, ICIS и Ecoact разгласиха годишния си отчет, в който преглеждат пазара на въглеродни излъчвания и изследват дали той извършва своите екологични и стопански цели, като се акцентират всички въпроси, които би трябвало да бъдат разбрани по-добре. Докладът „ Състояние на Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз “ има за цел да даде самостоятелен взор към политическия спор, макар рестриктивните мерки, сложени пред анализаторите от неналичието на публично налични данни. Документът се концентрира върху идентифициране на проблеми и осъществяване на оценки и дава „ моментна фотография “ на положението на схемата за търговия с излъчвания.

Според създателите на Доклада, съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е комплициран инструмент, а за някои един свят самичък по себе си, който обаче не съществува във вакуум. При всичките си дефекти съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз не би трябвало да се съпоставя с идеалния свят, а с действителни благоприятни условия, които да бъдат разполагаем за справяне с изменението на климата.

Трябва да се напомни, че съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз оперира в мощно взаимосвързана среда и с изключение на политиката за изменението на климата, други политики на разнообразни равнища оказват също въздействие: световна, европейска и държавни политики.

съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз ще продължи да бъде подложена на напън от въвеждането на нови политики. Пример за това е визията, изразена от известието на Европейската комисия „ Чиста планета за всички “ от ноември 2018 година (Европейска комисия, 2018а) за въглеродна индиферентност до 2050 година, която, в случай че бъде призната, ще изисква спомагателни промени в съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз. Brexit, интернационалната политика в региона на изменението на климата, както и Парижкото съглашение, признато на COP 24 (с изключение на член 6), и специфичният отчет на IPCC по отношение на 1.5 ° C, също би трябвало да бъдат взети под внимание.

Продължителният стопански спад, на който беше подложена съдебна техническа експертиза, дружно с други фактори, сътвори систематичен остатък (някои биха го нарекли „ систематичен дисбаланс “) който към момента е действителност.

За да се реши дали съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е „ подобаваща за задачата “, първо би трябвало да се дефинират параметрите, които мерят нейния триумф. Казано по-просто, „ какво чакаме от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз да реализира? “

Целеви резултати, които съдебна техническа експертиза би трябвало да реализира:

1.Екологичен принос - Постигат ли се задачите за околната среда, регламентирани в Директивата за съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз и дълготрайните цели на Европейски Съюз във връзка с изменението на климата?

2.Икономическа успеваемост – Постига се макроикономическа успеваемост и действа ли съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз като движеща мощ за рентабилно понижаване на въглеродните излъчвания, като се вземат поради въпросите, свързани с " приключването на въглерод "?

3. Функциониране на пазара - Струва си да имаш пазар единствено в случай че действа добре и води до положителни ценови сигнали.

Друг значим резултат, който се чака от Европейски Съюз за търговията с излъчвания, е постигането на дълготрайно (конкурентно) преимущество за Европа. В реалност заинтригуваните страни чакат, че наредбите на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз следва да спомогнат за ускорение на прехода към стопанска система с ниски въглеродни излъчвания, като в същото време се обръща внимание на негативните обществени и стопански въздействия посредством:

• Генериране на задоволително вложения за ускорение на прехода;

• Създаване на условия за пазар с нисковъглеродни артикули, подтикващ поведенческите и систематичните промени;

• Помощ за справяне със обществените въздействия, свързани с прехода към стопанска система с ниски излъчвания на парникови газове, като се следват правилата на „ обективен преход “);

• Осигуряване на уместно равнище на отбрана за индустрията, както за директни, по този начин и за непреки разходи;

• Осигуряване на дълготраен ценови сигнал в допълнение към краткосрочния ценови сигнал.

Една спомагателна роля на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е да бъде пионер в насърчаването на въглеродните пазари като инструмент за справяне с изменението на климата.

Докладът разпознава няколко основни индикатора за успеваемост (KPIs), които се употребяват за оценка на успеваемостта на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз във връзка с нейните целеви резултати.

Поглед към екологичния принос

Целта на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз за 2020 година е изпълнена авансово. Данните за Европейската организация за околната среда (ЕАОС) демонстрират, че до края на 2017 година излъчванията от инсталациите, обхванати от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз, към този момент са намалели с 26,4% спрямо 2005 година (EEA, 2018).

Предварителните данни, оповестени на 1 април 2019 година от Групово дело " Действие по климата " демонстрират, че излъчванията от съоръжения са намалели с 4% през 2018 година спрямо миналата година, което е в внезапен контрастност с нарастването от 0,6% от 2017 година

За да се разбере по-добре ролята на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията добър образец може да бъде почерпен от разбор на енергийния бранш. Между 2005 и 2016 година излъчванията на CO2 от енергийния бранш са намалели с съвсем 350 MtCO2, което е понижение с 27%. През същия интервал наличието на въглероден диоксид в производството на електрическа енергия е намаляло с 24% (разработки на I4CE за Евростат, 2019 година и IPCC, 2019).

Други фактори, съдействали за общото понижение на излъчванията през този интервал, включват понижаване на общото произвеждане на сила (-39 MtCO2); еволюцията на енергийния микс от изкопаеми горива (-24 MtCO2), основно прекосяване от въглища на газ за произвеждане на електроенергия; и възстановяване на междинната успеваемост на трансформацията на електроцентралите (-22 MtCO2).

От друга страна, намаляването на каузи на нуклеарната сила и развиването на въглеродното наличие на другите изкопаеми горива са съдействали за увеличение на излъчванията през интервала - надлежно + 100 MtCO2 и + 4 MtCO2.

Анализът демонстрира, че навлизането на възобновими енергийни източници е най-важният фактор за понижаване на излъчванията на CO2 от енергийния бранш за интервала 2005-2016 година - общо с 365 MtCO2.

съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е на път да извърши своите екологични цели за фаза 3 и фаза 4. Освен това секторите, за които има налични данни, демонстрират усъвършенствания на въглеродната активност от година на година, което е окуражаващ знак.

Важно е обаче да се означи, че линейният фактор за понижаване на излъчванията след 2020 година (LRF) няма да бъде задоволителен, с цел да сложи съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз на път за реализиране на задачата си, обрисувана в пътната карта за 2050 година и за реализиране на задачата, заложена в Парижкото Споразумение- сигурно ще се изискват спомагателни старания.

Поглед към икономическата успеваемост

По отношение на икономическата успеваемост данните демонстрират, че съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз не е главният мотор за понижаване на излъчванията в секторите, обхванати от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз. Въпреки това, през 2018 година може да се уточни, че се случва смяна, защото за първи път цената на квотите през цялата от годината е над цената за прекосяване от въглищни на газови съоръжения, като се изключи високоефективните въглищни централи. Това значи, че EU ETS е в положение да подтиква промяна на горивната база през 2018 година

По отношение на отбраната на промишлените браншове, изложени на риск от карбоново приключване, данните демонстрират, че промишлените съоръжения исторически са получили по-голямо свободно систематизиране от верифицираните им излъчвания. Въпреки това, тази наклонност се обръща по време на Фаза 3; 2018 година е втора година, в която промишлените съоръжения като цяло се сблъскват с директни разноски, като свободното систематизиране покрива 96,5% от техните излъчвания, което е спад от 98,6% през 2017 година.

По-високите цени също по този начин имат отражение върху общите разноски, направени от инсталациите, обхванати от съдебна техническа експертиза и върху приходите от търгове за държавите-членки.

По отношение на потреблението на приходите от търгове, държавите-членки рапортуват, че изразходват 80% от приходите си за задачите на климата и енергетиката за интервала 2013—2017 година

Параметрите, изследващи внедряването на нисковъглеродни технологии в дълготраен проект демонстрира, че цената на квотите надалеч не е в положение да поддържа всеобщото потребление на нови нисковъглеродни технологии като водород или потребление на CO2.

Анализът, осъществен от ICIS, преглежда вероятните нови технологии, които могат да бъдат употребявани в секторите, обхванати от съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз и прави оценка времето за внедряване на пазара, както и разноските за звук CO2, с цел да се внедрят такива технологии.

Тези технологии в по-голямата си част са към момента на ранен стадий на развиване и поради предстоящите разноски за понижаване на излъчванията, сегашната цена на квотите е малко евентуално да бъде главният мотор за тяхното всеобщо внедряване.

Поглед към пазара

Съгласно направена оценка в отчета пазарът на излъчвания още веднъж действа по-добре спрямо предходната година. Има известни признаци, че се случват повече спекулации, детайл, който ще би трябвало да бъде следен през идващите години.

Разликата сред аукционната и спот цената разкрива взаимоотношението сред първичния пазар и финансовия пазар. Широкия спред демонстрира допустимо наличие на пазарна мощ от някои играчи, асиметрията на информацията или други фактори, които акцентират висока спекулативна активност. През 2018 година е налице нарастване на спреда сред търговете и спот пазара. Това е обезпокоителен сигнал и ще бъде значимо да се следи този индикатор през идващите години, с цел да се разбере дали това е нова наклонност или просто краткотрайно събитие.

Важно ново развиване е стартирането на запас за пазарна непоклатимост (MSR) през 2019 година, който се чака да преодолее историческия остатък на квоти на пазара и всички бъдещи шокове за съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз. Остава неразбираемо, обаче, дали MSR ще може да се оправи с всички събития, водещи до пазарни несъответствия, които биха могли да зародят по време на Фаза 4.

Прогноза за цените на излъчванията

Анализаторите чакат, че цената на въглеродните излъчвания евентуално ще продължи да нараства през идващите години. Тенденцията нагоре е изключително значима в кратковременен до средносрочен проект, като прогнозата на ICIS за цените на квотите до 2024 година е над 40 EUR / t CO2e. В по-дългосрочен проект може да се забележи доближаване през 2028 година сред 22 EUR и 27 евро, като още веднъж се разминава в края на фаза 4, когато ценовият диапазон се уголемява сред 15 и 35 евро.

Цените на излъчванията при анулация на квоти, вследствие на закриване на потенциали за произвеждане на електрическа енергия

Въздействието върху салдото на предлагането и търсенето на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз ще зависи значително от закриването на мощности. Важността на въпроса е показана на фигурата по-долу, която демонстрира, че при неналичието на анулация на квоти или в случай че този развой протича единствено в границите на една година последователното прекратяване на въглищата би имало „ мечо “ влияние върху цените на въглерода с 3-5 евро / звук, в съпоставяне със сюжет при анулация на квоти в границите на пет години.

Източник: https://www.i4ce.org/wp-core/wp-content/uploads/2019/05/2019-State-of-the-EU-ETS-Report.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР