Миналата седмица депутатът от Демократична България Мартин Димитров разкри информация

...
Миналата седмица депутатът от Демократична България Мартин Димитров разкри информация
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Пенсионерите в администрацията са тиктакаща бомба

Миналата седмица депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров разкри информация за това какъв брой хора в пенсионна възраст са наети в администрацията. От въпросите му, изпратени до всички министерства и отговорите, които получава, излиза наяве, че държавната администрация безусловно е задръстена от пенсионери. Свързахме се с него, с цел да разберем от кое място, съгласно него идва казусът и какво е решението.

- Господин Димитров, по какъв начин решихте да се захванете с тематиката за хората в пенсионна възраст в администрацията? Както се оказа - тя е много проблематична?

Когато държавното управление разгласи, че ще прави административна промяна, незабавно се сетих, че въпросът с работещите пенсионери не може да бъде оставен настрани и е редно, мислейки за това по какъв начин администрацията да бъде по-добре и по-ефективна, да изясним какви хора работят там. Това да бъде една от отправните точки за същинско реформиране.

- Как се е стигнало до тази обстановка, в случай, че още в първото си държавно управление ГЕРБ обещаваше, че ще построи дребна и ефикасна администрация?

Очевидно не е имало целенасочена политика на страната за подмладяване. От тези данни, които виждате - към 5 200 работещи пенсионери в Министерство на защитата, 1 100 в Министерство на вътрешните работи, към 1 200 в Министерство на превоза, излиза наяве, че е належащо подмладяване.

Аз желая да направя ангажимента, че не споделям, че всички работещи пенсионери би трябвало да бъдат заменени. Ако има хора, чиито качества не могат да бъдат сменени с млади чиновници - това го одобрявам. Но това би трябвало да е изключение, те не би трябвало да бъдат хиляди. Ако питате мен - не би трябвало да бъдат и стотици. Исках да слага тази тематика в този момент, с цел да не се окаже, че административната промяна е била заметена.

- Вие към този момент цитирахте изнесените от министерствата данни за това какъв брой хора в пенсионна възраст работят там. Какви проблеми основава това на въпросните ведомства? Всички тези хора ли получават по едно и също време пенсии и заплати?

И добавки към пенсиите. Вижте, получава се “запушване ” на това да бъдат привлечени младежи. Аз като слагам тези въпроси постоянно ми споделят: “Ама недейте по този начин, господин Димитров, то няма млади претенденти, по тази причина е такова ситуацията ”. Аз не съм сигурен, че обстановката е тъкмо такава. За мен в границите на тази административна промяна би трябвало да се случат няколко неща. Първо, да се поканят младежи за доста позиции и то младежи, които владеят езици, имат нужната компютърна просветеност, съответното обучение и така нататък И такава покана би трябвало да се направи обществено, да се проведат състезания и да бъдат привлечени такива чиновници. Подмладяването е наложително, компетентността - също.

Не би трябвало, обаче, тази промяна да се прави чисто процентно: “Ще вземем да махнем подобен % хора, тъй като по този начин взехме решение ”. Трябва да бъде функционално - да се преценя има ли потребност от дадена организация, да вземем за пример, има ли повтаряне на функционалности сред две разнообразни ведомства, с цел да бъдат обединени в едно и така нататък Тоест, не да се гледа чисто математически да махнем някакви хора, а да се реши по какъв начин да се направи подмладяването, по какъв начин да се отстранен двойните функционалности, по какъв начин да се създадат атрактивни условия, тъй че да привличаме способени претенденти. В администрацията ни трябват способени хора, които идват с езици, познания и така нататък

- И въпреки всичко, в случай че се окаже, че няма младежи, които желаят да работят в администрацията и досегашното опрощение се затвърди?
Администрацията е цялостна с пенсионери, 5200 са единствено в Министерството на защитата
Държавната администрация е цялостна с хора в пенсионна възраст. Това излиза наяве от писмени отговори на министри от кабинета " Петков " на въ...
Прочети повече
Аз мисля, че това не е по този начин, изключително, в случай че се оферират положителни условия, тъй като администрацията предлага разнообразни области на работа, спрямо частния бранш. Особено поради световната пандемия и компликациите, които изпитва частният бранш, съгласно мен ще има интерес. Много частни компании имат усложнения, които с общи старания се надявам да бъдат преодолени, само че в тъкмо в подобен стадий ще има интерес към държавната администрация.

- Решението, което държавното управление даде обещание, се препокрива с вашето - освобождение на тези хора и наемане на млади експерти. Но при този вид чиновниците ще получат големи компенсации. Имате ли план какъв брой ще коства на страната, в случай че всички в работещи в пенсионна възраст бъдат освободени?

Само ще кажа, че ще бъде по-скъпо да не се направи промяната, тъй като компенсацията по този начин или другояче би трябвало да бъде платено в даден миг. Ако ние стартираме това подмладяване, това значи, че ще имаме хора, които имат една сериозна вероятност да работят за години напред. Иначе какво се получава - работят хора в пенсионна възраст, които е въпрос на време да бъдат освободени. В един миг, внезапно, в случай че не се подготвим, администрацията ще бъде свиреп оголена. Тоест, в случай че не бъде направена промяна, в случай че не се вземат ограничения, администрацията ще остане без фрагменти, това е като тиктакаща бомба. По-добре е да се види казусът, да се стартира подмладяването малко по малко, тъй като то не може да стане внезапно, само че този развой би трябвало да стартира.

- Както вие казахте, става въпрос за доста хора. Наскоро ми попадна положително заглавие по тематиката, което гласеше “Никой не е спечелил война против администрацията ”. Вие очаквате ли да има отпор на промяната, която към този момент започва?

Не го възприемайте като война. Приемете го като метод след една такава промяна изискванията за работа в администрацията да бъдат по-добри, да се отворят вратите за доста младежи да намерят работно място и тези администрации да станат цифрови и да оферират електронни услуги на жителите. В никакъв случай не е война, а нужна смяна, тъй като светът се е трансформирал и тези администрации би трябвало да се трансформират с него. Услугите, които всеобщо би трябвало да се оферират на жителите, би трябвало да бъдат електронни, което постанова и в тези администрации да работят хора, чиято компютърна просветеност и връзка да са на доста положително равнище. Тази смяна няма да стане елементарно, признавам, само че най-после всички ще бъдат удовлетворени.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР