Миналата година TSMC представи единствения 3nm чип за смартфони. Това

...
Миналата година TSMC представи единствения 3nm чип за смартфони. Това
Коментари Харесай

Друго не се и очакваше: Apple ще бъде първата компания, която през 2025 г. ще получи 2 nm чипове на TSMC

Миналата година TSMC показа единствения 3nm чип за смарт телефони. Това бе A17 Pro – за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max.

Сега DigiTimes оповестява, че Apple ще стане първата, която ще употребява чипсет, създаден посредством 2 nm софтуерен развой, откакто TSMC стартира да употребява 2 nm за произвеждане на чипове за своите клиенти през втората половина на 2025 година Транзисторите Gate-all-around (GAA) ще дебютират на новата 2nm индустриална линия на TSMC.

Samsung Foundry към този момент употребява GAA транзистори в своите 3nm чипове, само че TSMC няма да го направи, до момента в който не стартира 2nm произвеждане. За да премине към 2nm, TSMC построява две нови заводи за чипове и желае утвърждение за създаване на трета.

Но преди да премине към 2nm, TSMC ще употребява усъвършенствани версии на своя 3nm развой. Миналогодишният 3nm софтуерен развой N3B ще се трансформира в усъвършенствания софтуерен развой N3E през тази година и N3P през идната. Така до втората половина на 2025 година ще се премине към 2 nm. Миналия месец TSMC сподели на Apple първите прототипи на 2nm чипове за тестване и проби.

Очаква се след 2 nm развой TSMC към 2027 година да предложи 1,4 nm технология. DigiTimes добавя, че Apple към този момент желае да резервира индустриален потенциал още през първата година както за 1,4nm, по този начин и за 1nm софтуерен развой. Apple е най-големият клиент на TSMC. И се чака да получи отстъпка от цените на пластините, които се чака да набъбнат до 25 000 $ за 12-инчова силициева пластина за 2nm произвеждане през 2025 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР