Миналата година Техеран е изпратил в Русия партида бойни дронове

...
Миналата година Техеран е изпратил в Русия партида бойни дронове
Коментари Харесай

Иран е пратил на Русия нови дронове с голям обсег - Свят

Миналата година Техеран е изпратил в Русия партида бойни дронове с огромен обхват благодарение на кораби и самолети на иранската държавна самолетна компания, оповестява " Гардиън ", като се базира на свои източници в Иран.

Според вестника не става дума за дроновете камикадзе " Шахед ", които Русия употребява за офанзиви против украинската сериозна инфраструктура, а за по-усъвършенствани безпилотни самолети, позволяващи нанасяне на ракетни удари на далечни дистанции.

В обявата се споделя, че през ноември 2022 година делегация от 10 съветски офицери и инженери е посетила Техеран, където са им били показани всички благоприятни условия на иранските военни технологии. Руснаците са се спрели на шест безпилотника Mojaher-6 с обхват към 200 км и които могат да носят по две ракети под всяко крило.

Проявяват интерес и към безпилотните самолети " Шахед-191 " и " Шахед-129 " за удари по наземни цели. За разлика от безпилотниците камикадзе тези машини се връщат в базата след удара.

Междувременно Иран е изпратил в Москва екип от 54 инженери, които да оказват помощ на съветските военни да работят с дроновете.

" Русия може би желае по-усъвършенствани дронове, които могат да се съпоставят с турските " Байрактар-TB2 ", защото Украйна все по-успешно се бори с по-малки самолети камикадзе, които би трябвало да летят на дребна височина, преди да нанесат удар ", написа изданието.

Според източниците на " Гардиън " изпратените за Русия дронове са създадени в цех в град Исфахан, който неотдавна беше обиден от въздушни удари. По известия в американските медии зад нападението стои Израел, чийто главен претекст са опасенията за личната му сигурност.

На 20 ноември против Украйна е била изпратена партида безпилотни самолети, доставени на Русия. Москва е очаквала да получи повече от тях, само че заводът в Исфахан е бил мощно развален след ударите.

Дроновете Mojacher-6 могат да останат във въздуха в продължение на шест часа и се зареждат с електричество. Те носят 40-килограмови бомби и са оборудвани с прецизна система за ориентиране. " Шахед-129 " може да носи 60 кг експлозиви, само че остава във въздуха не повече от четири часа, а времето за полет на " Шахед-191 " е пет часа и може да носи 70 кг бомби. И двата дрона са оборудвани с модифицирани мотори, в началото създадени в Германия.

Според " Гардиън " Русия е изключително заинтригувана от способността на иранските безпилотни летателни апарати да работят при съществуването на системи за електронна война.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР