Миналата година свирепи горски пожари унищожиха хиляди хектари от една

...
Миналата година свирепи горски пожари унищожиха хиляди хектари от една
Коментари Харесай

Лесовъдите се състезават с времето, докато дървесните паразити унищожават френските гори

Миналата година свирепи горски пожари унищожиха хиляди хектари от една от най-живописните гори във Франция. Сега френските управляващи се борят с нашествието на бръмбари, които гълтам отслабналите борове на La Teste-de-Buch, в югозападния район на Жиронда.

„ 2023 година е жестока и трагична като горските пожари “, сподели Матийо Кабосел, един от попечителите, ръководещи частната гора La Teste-de-Buch. „ Това е двойно наказване. “

Стенографският корояд, кафяво насекомо във въздуха с размери половин сантиметър, нападна най-вече борове, развалени от пожар или стихия.

Паразитът снася яйцата си в кората и когато те се излюпват, ларвите тунелират надолу в ствола на дървото, до момента в който то почине.

Там, където в миналото са стояли 250-годишни морски борове, в този момент машините бръмчат, до момента в който служащи падат, подрязват, режат и изтеглят дървета, инфектирани с паразити.

По пътека 214, която пресича гората La Teste-de-Buch, се натрупат хиляди трупи, знак на нова опасност за околната среда в район, където горските пожари унищожиха към 30 000 хектара (74 100 акра) гора предходната година.

„ Катастрофално ръководство “ 

Експерти споделят, че изсичането на дървета е належащо за битка с огнищата на корояди, които също засягат горите в източната част на Франция, както и в Източна Европа.

„ Изсичането е наранено дърветата е единственият метод да се борим с това “, сподели Франсис Маугард, управител по естествените опасности в Националната работа по горите (ONF), държавна организация, пред AFP. > Близо до известната дюна на Пилат, най-високата пясъчна дюна в Европа, ONF неотложно започва акция за изсичане на дървета в националната гора Ла Тест, половината от които бяха изгорели в пламъци.

Около 80 000 кубически метра дървесина са бяха отстранени, което се равнява на 20 години годишна продукция.

Но в частната гора, където близо 3800 хектара станаха жертва на горските пожари, чиновниците не реагираха толкоз бързо и дърветата започнаха да се режат едвам през януари.

За Ерве Жактел от Френския народен институт за земеделие, храни и околна среда (INRAE), сходен метод се равнява на „ пагубно ръководство “.

Жактел, проучвателен шеф в лабораторията BioGeCo на института, също подлага на критика съхранението на инфектирана дървесина в гората.

„ Това беше идеалната среда за размножаване “, сподели той, като означи, че короядите също са се развъдили по-бързо заради високите летни температури.

„ Това е същинска бомба със закъснител “, сподели той. „ Ако не създадем нищо, пролетта на 2024 година ще бъде хиляди пъти по-опасна. “

Кабаусел, който оказва помощ в ръководството на частната гора La Teste-de-Buch, призна редица „ компликации “, в това число горещото време и мудността търсенето, което забави евакуацията на засегнатите дървета.

„ Страхуваме се “

В края на октомври към 270 000 тона дървесина бяха евакуирани от частната гора и останаха най-малко два пъти повече Кабаусел се надява да предприеме всички нужни ограничения, в това число изсичане на дърветата през зимните месеци, когато паразитите са неактивни, с цел да " избави прилежащите гори ".

Короятът към този момент е проникнал градските региони на La Teste, което принуждава хората да изсичат борови дървета в градините си.

„ Има риск от демографска детонация “, сподели Франсоа Ервийо, Регионална дирекция за храни, земеделие и гори (DRAAF), само че добави, че опасността беше управляемо.

„ Намираме се в обстановка, която изисква най-голяма зоркост, с цел да евакуираме дърветата в точния момент. “

ADDUFU, локална асоциация на поданици, притежаващи средновековно право да събират дърва в гората, прикани за основаването на специфични места за евакуация и предпазване на дървесина.

„ Все още има голямо количество дървесина за изнасяне и ние се опасяваме “, сподели Филип Фур, вицепрезидент на ADDUFU. Той се притесняваше, че казусът единствено ще се утежни в бъдеще.

„ Бедствието, което претърпяхме, е съществено, тъй като няма да забележим остаряла гора през целия си живот още веднъж “, сподели Кабаусел.

„ Но горските екосистеми ще се възвърне доста добре. "

В унищожените гори на La Teste-de-Buch природата към този момент си възстановява правата - дребни борови фиданки са изникнали измежду овъглените пънове и папрати.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР