„Миналата година през институцията на омбудсмана са преминали близо 60

...
„Миналата година през институцията на омбудсмана са преминали близо 60
Коментари Харесай

Омбудсманът: Не е редно да се плаща за питейна вода, когато от чешмите тече кал

„ Миналата година през институцията на омбудсмана са минали близо 60 000 души за търсене на помощ, поддръжка и подпомагане. Има над 13 500 тъжби по разнообразни проблеми “, заяви в предаването „ Тази заран “ по бТВ Диана Ковачева.

Омбудсманът посочи, че максимален брой тъжби има по отношение на права на консуматори и измежду тях най-сериозният проблем е за качеството на водата, както и че няма вода.

„ Лятото особено в Искърското дефиле ситуацията е доста трагично и съществено, това е неприятна инфраструктура и хората просто нямат вода, а там където има вода, като Шумен, Добрич, Сливен да вземем за пример, тя е с толкоз ниско качество, че не е редно хората да заплащат цена за питейна вода, когато действително от чешмите им тече тиня “, счита Диана Ковачева.

По думите ѝ в Сливен и Шумен да вземем за пример се стига да едни фрапантни цени на водата, поискани от ВиК операторите.

„ За Шумен се чака за четири години, в края на ценовия интервал, да се заплаща 6.43 стотинки за кубик вода, а за идната година да е 4.16 стотинки – това е изискал ВиК операторът, при изискване, че общите загуби на вода там са 80% “, означи омбудсманът.

Според нея би трябвало да има доста ясна връзка сред цената и качеството на водата. „ Едно от предложенията беше КЕВР да дефинира базисна цена при неприятно качество на водата, която да се ползва автоматизирано “, изясни Ковачева. Според омбудсмана е нужен незабавно нов Закон за ВИК, който да контролира този проблем, както и да има обществена търпимост на цената на водата.

„ Не бих споделила, че увеличението на цената на водата е задоволително обосновано, още повече, че хората не виждат никаква действителна изгода – качеството да се усъвършенства. Загубите на вода са големи, а не се знае кой заплаща за тях “, уточни Диана Ковачева.

Омбудсманът посочи, че при нея са постъпили и тъжби, свързани с изравнителните сметки за парно, със сградната апаратура и с високи начислявания за топлата вода. „ 20% е огромно нарастване в тази обстановка, при която хората губят приходи при пандемия, би трябвало да се търси салдото сред ползите на хората и на сдружението “, разяснява тя във връзка идното повишаване на парното.

„ Хората се оплакват извънредно доста от обстоятелството, че заплащат високи сметки. Миналата година, когато цената на природния газ беше много по-ниска, цената на парното не беше понижена “, сподели Ковачева.

Предложение за служебно преизчисляване на пенсиите

Омбудсманът Диана Ковачева е предложила на Национален осигурителен институт да се провежда служебно преизчисляване на самостоятелния коефициент на пенсиите на хората, наранени от измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

„ Става дума за преизчисляването на пенсиите на над 170 000 души по данни на Национален осигурителен институт. От друга страна ние се намираме в пандемия, срокът е до 30 септември, което значи, че тези хора евентуално ще се струпат пред офисите на Национален осигурителен институт. Също по този начин част от хората са мъчно преносими и самотни, за тях ще бъде мъчно да отидат и да подадат документи, по тази причина считам, че е редно да бъдат преизчислени служебно “, изясни Ковачева.

„ Щом Национален осигурителен институт знае, че 172 000 души могат да се употребяват от това право, значи евентуално знае и кои са те. Смятам че е редно да се положат старания да се облекчат пенсионерите, тъй че да може по-лесно да стигне до тях тази актуализация на пенсиите, а другояче тя е наложителна “, счита още омбудсманът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР