Миналата година MediaTek и Nvidia обявиха намерението си да си

...
Миналата година MediaTek и Nvidia обявиха намерението си да си
Коментари Харесай

MediaTek представи автомобилните чипове Dimensity Auto Cockpit с графика Nvidia RTX

Миналата година MediaTek и Nvidia оповестиха желанието си да си сътрудничат в създаването на платформи за коли. На събитието NVIDIA GTC тайванският производител показа чиповете Dimensity Auto Cockpit CX-1, CY-1, CM-1 и CV-1 с Arm процесори и графични ускорители на Nvidia.

MediaTek е разделила платформите на четири класа на продуктивност. Това са Premium (CX-1), High-end (CY-1), Mid-range (CM-1) и Entry-level (CV-1). И четирите чипа са основани на решения на Arm и Nvidia, като се разграничават по броя на процесорните ядра и графичните процесори.MediaTek даде обещание да разкрие съответните параметри по-късно и в това време да осведоми с кои производители на коли ще си сътрудничи.

Това, което се знае, е, че чиповете Dimensity Auto Cockpit на MediaTek са оборудвани с „ най-съвременната система Arm v9-A “. Както и с ускорители за изкуствен интелект и графика RTX на Nvidia. Като се има поради, че тайванският разработчик категорично е показал съществуването на Armv9 ядра, „ кръгът на обвинените “ доста се стеснява, отбелязва ресурсът ComputerBase. Едва предходната седмица Arm разгласи първите решения за автомобилни процесори на тази архитектура. Това бяха Neoverse V3AE, Cortex-A720AE, Cortex-A520AE, Cortex-R82AE и C720AE. Като се има поради, че Neoverse V3AE е предопределен за автопилоти и системи за подкрепяне на водача. Вероятно става дума за ядрата Cortex-A720AE и Cortex-A520AE.

Компонентите на Nvidia се интегрират в платформата под формата на чиплет, което компанията удостовери предходната година. Те ще поддържат трасиране на лъчите, мащабиране на изображенията DLSS 3 и ускорение на огромните езикови модели. Това ще разреши на интелигентните чатботове да работят в колите. Чиповете Dimensity Auto Cockpit на MediaTek са получили поддръжка за следене на вниманието на лидера. Тоест автомобилът ще може да предизвестява притежателя си при съществуване на евентуален проблем.

Има и вграден процесор за обработка на изображенията с поддръжка на няколко камери и поддръжката на HDR видео стрийминг. Тези камери могат да бъдат ориентирани към лидера или към пътя, като обезпечават и кръгообразен преглед, който оказва помощ при паркирането. Твърди се, че многоекранната поддръжка и усъвършенстваните гласови асистенти оказват помощ на лидера да остане фокусиран върху шофирането. И четирите чипа поддържат софтуерната платформа Drive OS на Nvidia. Включва съставените елементи Drive AV за самостоятелно шофиране и Drive IX за ръководство на системите в купето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР