Миналата година казах, че ако не се вземат сериозни мерки,

...
Миналата година казах, че ако не се вземат сериозни мерки,
Коментари Харесай

Явор Гечев: Зелената сделка постави европейските фермери в неравноправно отношение

Миналата година споделих, че в случай че не се вземат съществени ограничения, които да изкоренят проблемите от по-дълбоко, фермерските митинги ще се пренесат към Централна и Източна Европа. Причините са сериозната и амбициозна зелена политика, която Европа наложи, която се съчета с войната в Украйна. Това сподели Явор Гечев - консултант на президента Румен Радев и някогашен министър на земеделието, в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Зелената договорка е изглеждала търпима за фермерите при естествени условия, само че икономическата рецесия, нарасналите цени на горива и торове, транспортните коридори са сложили европейските фермери в неравноправно отношение, изясни той.

„ Разходите, които прави един европейски земеделец в този момент, са с 30-40% по-скъпи от всички останали. Имаме забрани за редица неща, 10% от земята не би трябвало да се употребява за екологични цели, има възбрана за прилагане на препарати и избрани торове. Цените на горивата станаха галактически. Тези условия карат фермерите да харчат доста повече пари. Проблемите ще продължат, в случай че не се направи нещо ново и напълно революционно ", п предизвести Гечев.

Украинската продукция измести България от съвсем всички й пазари на зърно в Европа. „ В момента съвсем нямаме експорт към Испания, Холандия и Франция. Залежават доста огромни количества продукция. Надявам се тя да бъде изчистена задоволително до нова годишна продукция, не се вземат ограничения, които да балансират пазара ", изясни някогашният аграрни министър.

Според него нито България, нито Европа са в положение да решат казуса посредством дотации. „ Сметките, които се вършат, са някъде към 20 лв. на декар единствено за зърнопроизводство. При размер към 30 милиона декара - направете сметка. Отделно другите култури - още към 400 милиона. Спекулирам с цифрите, само че няма да са доста надалеч от това ", уточни Гечев.

Налагането на мита върху украинските артикули съгласно него няма да бъде признато. „ Аз предложих нещо друго, което е в актуалните трендове. Държавите, които имат достъп до европейския пазар, само че не дават отговор на зелените условия на Европейски Съюз, би трябвало да бъдат обложени с така наречен зелена такса. Иначе Европа ще става все по-зависима от непознати пазари. 50% от оранжерийното произвеждане тази година в Европа не зася, тези артикули идват отнякъде. Тази Европа с тази политика и не доста съответното държание на нашата лична страна в Европа доведоха до това ", разяснява Явор Гечев.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР