Миналата година и, честно казано, нямах търпение тази гoдина да

...
Миналата година и, честно казано, нямах търпение тази гoдина да
Коментари Харесай

Ярко жълти яйца за Великден с естествен оцветител - куркума

Миналата година и, почтено казано, нямах самообладание тази гoдина да опитам с различен натурален оцветител - жълто с куркума. И резултатът още веднъж надмина упованията ми - блестящо, патешко жълто. Преди да бухна 10 яйца в жълто на Велики четвъртък направих дребна подготовка с 6 яйца. За благополучие, открих и чисто бели яйца, на които всеки цвят изпъква по-ярко, изключително значимо за жълтото.

“На мен ми харесва цветовете да имат натурален тип, да съм усетила материала и да ми мирише на земя, а не на химия. Затова тази година пробвах с куркума и не сгреших. ”

Белите яйца, както всички, имат щемпел. Той се изтрива с памук, натопен в оцет (ябълков при мен). Не търкайте мощно, тъй като може да се пукне. Обтрийте най-после цялото яйце. Оцетът разтваря всевъзможни мръсотии. Отново измийте яйцата и към този момент са подготвени за варене.





Каквото и да върша, яйцата постоянно имат вреди., само че съм се примирила, че нито едно спукано яйце за Великден е знамение, по-голямо от спускането на свещения огън в Йерусалим.



На ниска температура, върху постлана забрадка и яйцата да не се допират. 10 минути за твърдо сварени яйца. Докато те се варят, приготвям куркумата.

2 супени лъжици куркума, 2 супени лъжици оцет за 750 мл вряла вода - това е моята съразмерност. Важното е да се покрият добре яйцата - т.е. зависи от съда и броя яйца в прочут смисъл. Може би първия път е въпрос на намиране навръх тази композиция.



Сипвам си в съда куркумата и обливам с вряла вода - тя не се разтваря изцяло, тъй че не е нужно изключително бъркане. Врелите яйца от тенджерата деликатно с лъжицата трансферирам в съда и ги оставям добре да се покиснат - за 20 минути ми се стори, че цветът е задоволително кондензиран. Изобщо с натурални бои за яйца, които се оферират и на пазара, също се реализират отлични цветове.



За едното от яйцата взех решение да опитам да потъмня цвета с люспи от лук. Нещо като оранжево-охра диря като краен резултат. Запарих люспите на три огромни лукови глави кромид и пуснах едното от яйцата. Като поизстина водата долях още гореща вода. Жълтото се поизми на пръв взор, само че аленото стартира да се наслоява. Пак стана доста, доста красиво. И по бялата тенджерка не остана никакъв жълт нюанс. Разбира се, незабавно я измих.



По яйцата с куркума полепват фини прашинки, по тази причина със суха забрадка леко ги поизтривам. Текстурата, по този начин да се каже, на яйцата е невероятна. Все едно си е по този начин, от природата напряко - малко грапаво, с мек непрозрачен искра. Нито ще ги трия с олио, дано си останат по този начин...Прекрасни, естествени, землисти цветове.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР