Миналата година ЕС освободи София от санкции, за да защити

...
Миналата година ЕС освободи София от санкции, за да защити
Коментари Харесай

Вратичка в санкциите на България дава на Путин допълнителни 1 милиард евро за военния му сандък

Миналата година Европейски Съюз освободи София от наказания, с цел да отбрани жителите си от дефицит на сила. Оттогава Русия печели, написа Politico

Кремъл завоюва спомагателни 1 милиард евро за военните си старания тази година, откакто най-голямата съветска частна петролна компания се възползва от малки врати в разпоредбите за наказания на Европейски Съюз — благодарение на България.

Възползвайки се от неповторимото изключение от възбраната на Европейски Съюз за съветски нефт, България разреши на милиони барели съветски нефт да доближат до локална съветска рафинерия, която по-късно изнесе разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страни от Европейски Съюз, съгласно следствие на Неправителствени организации Global Свидетели, мозъчните тръстове Център за проучване на демокрацията (CSD) и Център за проучване на силата и чистия въздух (CREA) и самостоятелни отчети от POLITICO.

Тази малка врата - набирайки задоволително доходи за Москва, с цел да финансира своята наемническа група Вагнер за една година, съгласно съветския президент Владимир Путин - също е генерирала съвсем 500 милиона евро облаги за притежателя на рафинерията Лукойл, откогато освобождението стартира на 5 февруари, съгласно класифицирана информация разбор, квалифициран за българския парламент и забелязан от POLITICO.
Това не наподобява да нарушава директно глобите, съгласно експертите по глобите, и както България, по този начин и Лукойл споделят, че това е несвоевременно. И въпреки всичко страните от Европейски Съюз и законодателите в България в този момент приканват Брюксел да затегне разпоредбите, които дават на страната особено отношение, до момента в който Европейската комисия приготвя своя 12-ти пакет от наказания против Русия — който се чака да бъде показан през идващите дни.

„ Най-малкото би трябвало да затегнат глобите и да затегнат режима на дерогация “, сподели Делян Добрев, който е ръководител на енергийната комисия в българския парламент. „ Но най-оптималното нещо, което би трябвало да извършите, е просто да се отървете от тази дерогация. “

Въпросът също по този начин хвърля нова светлина върху компликациите, пред които е изправен Европейски Съюз при изработването на ефикасни наказания против Москва след нахлуването й в Украйна, защото локалното използване остава неравномерно, до момента в който свободният юридически език отваря пътища за употреба.

„ Режимът на глобите е толкоз швейцарски, че каквото и да вършим, постоянно изоставаме с три месеца от руснаците “, сподели един посланик от Европейски Съюз, на който като на други бе предоставена анонимност, с цел да приказва искрено.

Грабване на опцията
Когато страните от Европейски Съюз се съгласиха да забранят вноса по море на съветски недопечен нефт предишния юни след седмици на мъчителни договаряния, България завоюва „ специфична дерогация “ от мярката до края на 2024 година заради своята „ географска експозиция “.

България разчита в огромна степен на обширната рафинерия на Лукойл в Бургас на брега на Черно море, която обезпечава 80 % от потребностите на България от дизел и бензин и съставлява една десета от икономическото произвеждане на страната – действителност, която завоюва на основаната в Москва компания доста политическо въздействие в страната.
Но откакто служебното държавно управление на България загатна, че ще продължи да продава петролни артикули с съветски генезис на Европейски Съюз, Европейската комисия в Брюксел взе ограничения, забранявайки на София да прави това от 5 февруари , като се има поради, че мярката е „ извънредно предопределена да подсигурява сигурността [на страната ] на предлагането. ”

Според санкционните правила на Европейски Съюз България не може да продава петролни артикули в чужбина. Но има една измама: София може да позволи експорт, в случай че тези артикули са за „ изключителна приложимост “ в Украйна или те „ не могат да се съхраняват в България заради опасности за околната среда и сигурността “, стига да не се планува тяхната „ продажба, доставка, трансфер или експорт “ за заобикаляне ” на глобите.
Говорител на Комисията сподели пред POLITICO единствено, че тези опасности за околната среда „ се отнасят до характерния състав на рафинираните артикули “, в това число вероятни пожари и детонации, само че не загатнаха потенциала за предпазване.

Чрез тези изключения България евентуално е изнесла съвсем 3 милиона барела петролни артикули с съветски генезис по море единствено от март до юли тази година – което се равнява на почти един на всеки пет барела недопечен нефт, идващ в Бургас и по-късно модифициран от рафинерията, разбор на данните за корабоплаването демонстрира от компанията за пазарно разузнаване Kpler.
Българският министър на финансите Асен Василев сподели пред POLITICO, че това се дължи на обстоятелството, че рафинерията има потенциал за предпазване единствено за 10 дни, добавяйки, че освобождението от наказания също ще помогне да се съберат до 250 милиона евро налози за държавното управление тази година.

„ Не се усещаме виновни “ за износа на Лукойл и произлизащите от това доходи за Кремъл, сподели той. „ Дерогацията е в действие освен с цел да помогне на България, само че и с цел да подсигурява, че рафинерията работи.

Все отново държавната статистика демонстрира, че локалните резервоари за предпазване на Лукойл имат потенциал, почти равностоен на тримесечното търсене на нефт в България, сподели Мартин Владимиров, шеф на програмата за сила и климат в CSD, „ което прави нуждата от експорт на рафинирани артикули по екологични аргументи малко евентуална “.

Възможно е горивата, изнасяни от Бургас, да са пряк реекспорт на подготвени горива, идващи в рафинерията, или идващи от по-малките български рафинерии. Но големият пазарен дял на Лукойл и близостта до Бургас вършат това малко евентуално, сподели той.

„ Независимо дали Бургас в последна сметка нарушава буквата на съветското петролно ембарго на Европейски Съюз, дейностите му подкопават духа на възбраната “, сподели Крис Ламбин, началник на следствията на Global Witness.

И даже в случай че нито един от рафинираните артикули, напускащи България, не идва от съветски генезис, Кремъл към момента печели доста пари единствено от способността си да продължи да изпраща на България недопечен нефт. Между 5 февруари и 31 октомври тази година Москва направи 983 милиона евро от такива доставки, съгласно калкулации на Global Witness, основани на размерите на вноса на съветски недопечен нефт, международните цени на петрола и междинните налози, които нормално се постановат върху производството и износа на нефт от Русия.
В изказване Лукойл сподели пред POLITICO, че „ съблюдава всички закони на Европейски Съюз и България “, като в същото време аргументира, че „ спазването на [свързаните с дерогация петролни] квоти също е под непоколебим надзор от страна на митническите управляващи на България “.

Плъзгане през пукнатините
Това не е единствената малка врата.

На България е неразрешено да изнася петролни артикули с съветски генезис за страни от Европейски Съюз, в случай че те не ги изпращат в Украйна. Но има неясноти по отношение на това какво се смята за „ продажба, доставка, трансфер или експорт “ на продуктите.

Един подобен образец беше скорошно пътешестване с цистерна отвън България. След като корабът дебаркира в Бургас на 8 август и беше претрупан с 265 000 барела мазут с високо наличие на сяра на пристанището, данните от Kpler демонстрират, че корабът е подхванал 15-дневно пътешестване, преди да разтовари товара си в холандското пристанище Ротердам.

Преди това Бургас не получи никакъв неруски недопечен нефт в продължение на 21 дни, само че внесе четири колета съветски недопечен нефт, което значи, че горивото на Seaexpress евентуално е получено отчасти от съветски недопечен нефт. Проблемът: Почти невероятно е да се потвърди.

„ Това пътешестване... разкрива забележителна малка врата в глобите “, сподели Айзък Леви, който управлява екипа на CREA за Европа-Русия и енергиен разбор.

Друг образец е пътешестване от по-рано тази година. На 5 март танкер беше претрупан в Бургас със 136 000 барела нафта - непряк артикул от процеса на пречистване - преди да се насочи към водите на Малта. Там той прави прекачване на товара от транспортен съд на транспортен съд с различен транспортен съд, преди в последна сметка да се озове на Бахамските острови. Товарът евентуално е с съветски генезис, защото в продължение на шест месеца Бургас е получавал единствено съветски недопечен нефт.

Комисията сподели, че както разтоварването на товар в пристанище, по този начин и прехвърлянето от транспортен съд на транспортен съд, както се вижда в тези два случая, „ би могло “ да се смята за експорт — на доктрина нарушавайки глобите на Европейски Съюз — само че че „ ще се нуждае от повече информация за прецизен сюжет, с цел да даде повече оценка.

Получаването на тази информация обаче може да е мъчно, като се има поради по какъв начин Брюксел дефинира спазването на освобождението от наказания.

Съгласно своите правила изпълнителната власт на Европейски Съюз не преглежда данните за износа на месечна база, а по-скоро за цяла година, до момента в който прави оценка спазването на глобите. Това значи, че рафинерията на Лукойл може да прекара месеци в експорт на артикули, получени от съветски недопечен нефт, преди по-късно да ускори неруския импорт към края на годината. Когато по-късно Брюксел прегледа общите данни, би било съвсем невероятно да се дефинира от кое място в началото е пристигнал износът на рафинерията.

Говорителят на Комисията сподели, че единствено тази „ система до момента изглеждаше задоволителна “.

Спиране на потока
Тези прищявки провокират апели за затваряне на малките врати в освобождението на България.

„ Ако задачата на освобождението е да помогне на [обикновените българи] да оцелеят и имаме доказателство, че петролът се реекспортира и служи за други цели, тогава сме се провалили “, сподели втори посланик от Европейски Съюз.

„ Нищо не се е трансформирало във войната, тъй че би трябвало да затегнем глобите и да желаяме от Комисията да следи ефикасното осъществяване на контрактуваните преди този момент пакети “, прибавиха те.

Това става откакто ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен в събота сподели, че изпълнителната власт на Европейски Съюз ще разгласи 12-ия си пакет от наказания тази седмица. Дипломати от три страни от Европейски Съюз се съгласиха, че Комисията би трябвало да преразгледа опцията за безучастие на България преди този момент предложение.

Въпросът вълнува и вътрешната политика на България. След доста политически битки София се съгласи предишния месец да приключи отхвърли си два месеца по-рано, през октомври идната година, макар някои апели да го приключи доста по-рано.

Василев, българският министър на финансите, сподели пред POLITICO, че удълженият график е нужен, тъй като рафинерията се нуждае от „ логистични усъвършенствания “, с цел да понижи последователно съветския недопечен нефт и да усили вноса на недопечен нефт от страни отвън Черноморския район. Все отново данните на Kpler демонстрират, че Бургас е получавал доставки на недопечен нефт от 2020 година насам от страни като Ирак, Либия, Египет и Хърватия.

Въпреки че държавното управление на България твърди, че специфичният статут е нужен за българските консуматори, Добрев, ръководителят на комисията по енергетика, чиято партия управлява държавното управление дружно с партията на Василев, сподели, че това „ няма никакъв... смисъл “, защото цените на горивата не са паднали в други страни от Европейски Съюз в релативно изражение.

Въпреки изказванията на финансовия министър, рафинерията може да преработва огромни количества неруски недопечен нефт, сподели Добрев, аргументирайки се, че по-малко от половината нефт, който е получил през 2021 година, е пристигнал от Москва, спрямо 90 %, пристигнали от Русия от началото на 2021 година тази година.

В изказването си Лукойл даде обещание да съблюдава крайния период на България през октомври. Компанията съобщи, че „ работи върху прехода си към преправка на неруски недопечен нефт от... първия ден от интервала на дерогацията, пренастройвайки своите индустриални процеси и логистика, изправени пред турбулентните условия на международния пазар на нефт “.

Въпросът също по този начин подлага нов обзор на успеваемостта на глобите на Европейски Съюз против Русия, близо две години откакто Москва стартира пълномащабното си навлизане в Киев.

Част от това идва от затрудненията, свързани с включването на 27 страни във всеки пакет от наказания, който изисква единомислещо утвърждение, съгласно Маартен ван ден Енде, началник на Белгийското общество за наказания и надзор на износа с нестопанска цел.

„ Резултатът от процеса на взаимни отстъпки в този случай е изключение със забележителен обсег и оставя място за използването му “, сподели той.

„ Санкциите са доста порести и са особено написани, с цел да основат допустимо най-голяма еластичност... за България или за който и да било различен, тъй че да не се заклещват с неналичието на недопечен нефт за пречистване “, сподели Виктор Катона, водещ анализатор на Kpler за недопечен нефт.

Друг проблем идва от сложността на разбирането на самите наказания.

Един търговец на рафинирани горива, който получи анонимност, защото не им беше разрешено да приказват обществено, сподели, че не са „ наясно “, че би трябвало да бъдат деликатни при търговията с петролни артикули от България за Европа.

„ Никой не е показал, че петролът в действителност не е разрешено да се демонстрира на пазара, най-малко на европейците “, споделиха те, добавяйки, че рискът по-малки търговски сдружения с лимитирани правни отдели да нарушат несъзнателно глобите е „ много висок “.

Изпълнението също остава явен проблем.

Доклад, поръчан от Европейския парламент предишния месец, откри, че „ мозайката от практики за използване и правоприлагане в целия Европейски Съюз “ води до „ комплициране и взаимно недоумение “, както и до „ несъгласия в правните тълкувания на държавите-членки на основни разпореждания за наказания “.

Това се вижда и в тази ситуация с България. Законите за глобите на Европейски Съюз изискваха София да рапортува на Комисията за спазването на освобождението шест месеца след влизането му в действие, само че Василев сподели, че не знае дали това е направено. Комисията отхвърли да разяснява диалозите си с България.

Попитан за танкера, пътувал от България за Холандия през август, и за по-широкото обвързване на държавното управление да осведоми Комисията всякога, когато позволява транспорт на горива с съветски генезис за трети страни, Василев изрази удивление.

„ За първи път слушам за това “, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР