Миналата година е била истинско бедствие за реколтата от планински

...
Миналата година е била истинско бедствие за реколтата от планински
Коментари Харесай

Сушата унищожава реколтата от памук в САЩ

Миналата година е била същинско злополучие за реколтата от планински памук в щата Тексас.

Тексаските фермери към този момент са изоставили 74 на 100 от засадените площи, или съвсем два милиона и половина хектара, поради жегата, пресушила докрай почвите. Това е блестящо удостоверение за разразилата се " мегасуша ", която се утежнява в допълнение от климатичните промени, написа в. " Ню Йорк таймс ".

В този американски щат в огромни количества се отглеждат груби нишки, след което се продават в целия свят под формата на тампони, памучни пелени, марли и други артикули.

Този срив в производството е повишил цената на тампоните в Съединени американски щати през предходната година с 13 на 100, на памучните пелени с 21 на 100, памучните топки са поскъпнали с 9 на 100, а марлята - с 8 на 100. Всичко това е много над общото ниво на инфлацията в страната през 2022 година - 6,5 на 100, съгласно данните на фирмите за пазарни изследвания " Нилсен " (Nielsen) и " Ен Пи Ди груп " (NPD Group).

Това е следващият образец по какъв начин климатичните промени въздействат върху разноските за живот по метод, който потребителите може би не могат да осъзнаят.

Западен Тексас е главният източник на планински памук в Съединени американски щати, които от своята страна са третият по величина производител в света (след Индия и Китай) и най-големият експортьор на нишки.

Всичко това значи, че рецесията с памука в Западен Тексас ще излезе скоро и отвън рамките на Съединени американски щати, настояват икономисти.

" Климатичните промени са скритият мотор на инфлацията ", твърди пред " Ню Йорк таймс " Никол Корбет, вицепрезидент на " Нилсен ".

В Пакистан, който е шестият максимален производител на планински памук в света, съществени наводнения, породени от климатичните промени, са унищожили половината от реколтата от памук в тази страна.

Според специалистите въздействието на измененията на климата върху производството на памук се разгръща в целия свят и следствията ще се усещат десетилетия напред.

До 2040 година половината от районите по света, в които се отглежда памук, ще се сблъскат с " висок или доста висок " риск поради суша, наводнения и пожари, съгласно неправителствената организация " Форум за бъдещето ".

Тексаският планински памук предлага взор в бъдещето. Учените предвиждат, че жегата и сушата, ще продължат да понижават добива в американския Югозапад, което ще увеличи в допълнение цените на съществени артикули. Според изследване от 2022 година жегата и сушата, изострени от климатичните промени, към този момент са намалили производството на планински памук в щата Аризона и бъдещата годишна продукция може да спадне с 40 на 100 сред 2036 година и 2065 година

Бари Евънс, който е четвърто потомство производители на планински памук в Тексас, не се нуждае от теоретичен отчет, с цел да осъзнае протичащото се. Миналата пролет той е засял 2400 акра памук (971 хектара), а е прибрал реколтата от едвам 500 акра (202 хектара).

По-голямата част от отглеждания в Съединени американски щати памук е планински и добивът му е съсредоточен в щата Тексас. Това е необикновен факт за съществена просвета. При други култури като царевицата, пшеницата и соята, които са публикувани в разнообразни географски региони, рисковите климатични събития, засягащи избран регион, могат да пощадят останалата годишна продукция, твърди Ланс Хониг, икономист в земеделското министерство.

Според производителите на памук Вашингтон може да спомага, като усили дотациите в границите на законопроекта за земеделието, който Конгресът обновява тази година.

Данъкоплатците са осигурявали на фермерите, произвеждащи памук в Тексас, приблизително 1 милиард $ годишно през последните пет години под формата на дотации за застраховка на реколтата, съгласно икономиста в региона на земеделието от Калифорнийския университет Дейвис Даниел Съмнър.

Някои икономисти обаче са на мнение, че поддръжката за една годишна продукция, която към този момент наподобява нежизнеспособна в някои райони поради климатичните промени, няма необикновен смисъл.

В дълготраен проект това може просто да значи, че памукът към този момент не е съществена съставна част във всичко от тампони до текстил и " всички ние ще използваме полиестер ", отбелязва Съмнър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР