Миналата година 1.2 млн. души са се преместили във Великобритания

...
Миналата година 1.2 млн. души са се преместили във Великобритания
Коментари Харесай

Започна нова вълна на масова миграция

Миналата година 1.2 млн. души са се преместили във Англия - съвсем сигурно най-вече до момента. Нетната миграция (т.е. имигранти минус емигранти) към Австралия сега е два пъти по-висока от преди пандемията от ковид-19. Еквивалентното число за Испания неотдавна доближи рекордно равнище. Очаква се близо 1.4 млн. души да се реалокират в Америка тази година - една трета повече, в сравнение с преди пандемията. През 2022 година чистата миграция към Канада беше повече от два пъти над предходния връх. В Германия този индикатор беше даже по-висок, в сравнение с по време на " миграционната рецесия " от 2015 година Богатият свят като цяло е в средата на невиждан миграционен взрив. Роденото в чужбина население се усилва по-бързо от когато и да било в историята.

Миналата година 1.2 млн. души са се преместили във Англия - съвсем сигурно най-вече до момента. Нетната миграция (т.е. имигранти минус емигранти) към Австралия сега е два пъти по-висока от преди пандемията от ковид-19. Еквивалентното число за Испания неотдавна доближи рекордно равнище. Очаква се близо 1.4 млн. души да се реалокират в Америка тази година - една трета повече, в сравнение с преди пандемията. През 2022 година чистата миграция към Канада беше повече от два пъти над предходния връх. В Германия този индикатор беше даже по-висок, в сравнение с по време на " миграционната рецесия " от 2015 година Богатият свят като цяло е в средата на невиждан миграционен взрив. Роденото в чужбина население се усилва по-бързо от когато и да било в историята.
Влиянието върху международната стопанска система
Какво значи този развой за международната стопанска система? Неотдавна изглеждаше, че доста богати страни са се обърнали уверено против всеобщата миграция. През 2016 година британците гласоподаваха за Brexit, а по-късно американците за Доналд Тръмп - и двата политически плана имаха мощна антимигрантска нотка. В последвалата световна вълна от популизъм политици от Австралия до Унгария дадоха обещание да се оправят с миграцията. Тогава коронавирусът затвори границите. Миграцията спря или даже се обърна, тъй като хората взеха решение да се върнат вкъщи. Между 2019 и 2021 година популацията на Кувейт и Сингапур - страни, които нормално одобряват доста мигранти, е намаляло с 4%. През 2021 година броят на емигрантите от Австралия надвиши броя на имигрантите в страната за първи път от 40-те години на предишния век.

На някои места скокът на миграцията върна чувството за нормалност. Чуждестранната работна мощ в Сингапур неотдавна се върна на равнището си отпреди пандемията. На други места обаче се усеща фрапантна смяна - Нюфаундленд и Лабрадор, втората най-малка провинция в Канада по население. Регионът от дълго време е дом на хора от ирландско-католически генезис, като чистата миграция към провинцията е повече от 20 пъти над нормата преди пандемията. Столицата Сейнт Джонс, в миналото много хомогенна, се усеща повече като Торонто всякога, когато я посетите. Хартс Делайт - малко селце, в този момент има украинска пекарна Borsch. Правителството на провинцията основава офис в Бангалор, с цел да помогне за наемането на медицински сестри.

Новопристигналите в Нюфаундленд са микрокосмос на тези другаде в богатия свят. Стотици украинци са пристигнали на острова - дребна част от милионите, които са напуснали страната след нахлуването на Русия. Индийците и нигерийците също, наподобява, са в придвижване в огромни количества. Много от тях приказват британски. И мнозина към този момент имат фамилни връзки в по-богатите страни, по-специално Англия и Канада.
Реклама
Част от повишаването на миграцията се дължи на това, че хората наваксват пропуснатото време. Много мигранти получиха визи през 2020 или 2021 година, само че започнаха пътуването едвам след разхлабването на рестриктивните мерки, свързани с коронавирус. И въпреки всичко популацията на богатия свят, родено в чужбина, което е над 100 милиона, в този момент е над наклонността отпреди рецесията, което допуска, че се случва нещо друго.

Естеството на стопанската система след пандемията съставлява огромна част от отговора на този въпрос. Безработицата в богатия свят от 4.8% не е била толкоз ниска от десетилетия. Шефовете обезверено се нуждаят от личен състав, като броят на свободните работни места е близо до най-високата си стойност в миналото. По този метод хората от чужбина имат основателна причина да пътуват. Валутните придвижвания може да са различен фактор. С един английски паунд се купуват повече от 100 индийски рупии спрямо 90 през 2019 година От началото на 2021 година междинната валута на нововъзникващите пазари се е обезценила с към 4% по отношение на $. Това разрешава на мигрантите да изпращат повече пари вкъщи, в сравнение с преди.
Стратегиите на държавните управления
Много държавни управления също се пробват да привлекат повече хора. Канада има ясна цел да одобри 1.5 милиона нови поданици в интервала 2023 - 2025 година Германия и Индия неотдавна подписаха съглашение, което разрешава на повече индийци да работят и учат в Германия. Австралия усилва интервала от време, в който някои студенти могат да работят след дипломирането си, от две на четири години. Англия приветства хора от Хонконг, които желаят да избягат от китайското подтисничество - над 100 хиляди са пристигнали. Много страни улесниха влизането на украинци. Дори тези страни, които до момента са били враждебни към миграцията, в това число Япония и Южна Корея, гледат по-благосклонно на външни лица, защото се стремят да противодействат на казуса със застаряващото население.

Икономиките, които одобряват доста мигранти, са склонни да се възползват от това в дълготраен проект. Вижте единствено Америка. Идващите чужденци носят нови хрумвания със себе си. Според изследване на Пиер Азуле от Масачузетския софтуерен институт шансът преселник да открие компания в страната е 80% по-голям от този американец да направи същото. Изследванията демонстрират, че мигрантите също по този начин оказват помощ за построяването на търговски и капиталови връзки сред родната им страна и приемащата страна. Младите служащи също оказват помощ за генерирането на повече данъчни доходи. Твоите хора ще бъдат мои хора Някои икономисти се надяват, че миграционната вълна ще има по-непосредствени изгоди. " Високата имиграция е потребна за Федералния запас, защото той се пробва да охлади пазара на труда и да забави инфлацията ", споделя Торстен Слок от мениджъра на активи Apollo Global Management, само че това действително е широкоразпространено мнение. Такива причини може да са прекомерно оптимистични. Наличието на повече хора в действителност усилва предлагането на труд, което при равни други условия понижава растежа на заплатите. Но резултатът е много дребен. Няма признаци, че страните, които одобряват най-вече мигранти, имат най-свободните пазари на труда. В Канада да вземем за пример заплащането към момента нараства с към 5% на годишна база.
Реклама
Мигрантите също по този начин усилват търсенето на артикули и услуги, което може да увеличи инфлацията. Новопристигналите във Англия, наподобява, покачват наемите в Лондон, който така и така към този момент имаше лимитирано предложение на жилища. Подобен резултат се вижда и в Австралия. Оценките, оповестени от Goldman Sachs, демонстрират, че настоящата годишна чиста миграция на Австралия от 500 хиляди души покачва наемите с към 5%, а по-високите наеми водят до по-висок общ показател на потребителските цени. Търсенето от страна на мигрантите може също да изясни за какво цените на жилищата в доста богати страни не са паднали доста макар по-високите лихви по ипотечните заеми.

През идната година или повече миграцията може да намалее малко. " Наваксването " след пандемията ще приключи; пазарите на труда в богатия свят постепенно се разхлабват. И въпреки всичко има причина да се счита, че исторически високите равнища на новопристигнали ще останат нараснали за известно време. По-приветливата държавна политика е един от факторите. По-важното е, че миграцията през днешния ден поражда миграция на следващия ден, защото новите идващи идват с деца и сътрудници. Не след дълго антиимигрантският поврат на богатия свят от края на 2010 година ще наподобява като отклоняване.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Пет тренда за стопанските системи на Варна 29 май 2023, 16:16 Регионите в България: История за три стопански системи 24 април 2023, 15:43 Усилията на Джо Байдън да преустрои стопанската система са амбициозни, рисковани – и егоистични 8 февруари 2023, 09:07 Новата вълна незаконни мигранти уплаши Европейски Съюз и България още веднъж излезе на дневен ред 6 февруари 2023, 15:06
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР