Минала през колекцията на Чаушеску“На моята много талантлива и скъпа

...
Минала през колекцията на Чаушеску“На моята много талантлива и скъпа
Коментари Харесай

Загадката “Джаксън Полък” в България: Картината била подарък за жената на Хъмфри Богарт

Минала през сбирката на Чаушеску
“На моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 ” Този надпис с почерка на световноизвестния художник Джаксън Полък е открит на картината, арестувана у нас при българо-гръцка интервенция против трафиканти на творби на изкуството.

Датата 16 септември съответствува с рождения ден на холивудската актриса Лорън Бекол (1924-2014), която през 1949 година към този момент е звезда и брачна половинка на Хъмфри Богарт, а след смърт­та му през 1957 година - държанка на Франк Синатра.

“Върху картината има и други знаци, които ще бъдат оповестени откакто стане ясно кое е достоверно и кое не ”, разяснява представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова през днешния ден.

По непотвърдена информация на гърба на картината имало и надпис и печати на румънски език, че творбата е била в персоналната сбирка на румънския комунистически деспот Николае Чаушеску. Не е ясно по какъв начин се е озовала в Гърция, откъдето е импортирана в България.

Джаксън Полък

Стилът и техниката са Полък, а флуоресцентен разбор е посочил, че употребяваните пигменти са сходни с други творби. Картината не е в каталозите с изкуството на Полък, не е била търсена от Интерпол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР