Минаха 10 години, а сякаш всичко стана вчера. Почивай в

...
Минаха 10 години, а сякаш всичко стана вчера. Почивай в
Коментари Харесай

Полицай Иво Маринов 10 г. търка наровете за убийство от ревност

„ Минаха 10 години, а като че ли всичко стана през вчерашния ден. Почивай в мир, Ивке “, написа преди няколко дни във фейсбук другарка на 25-годишната Ивелина Славчева от Ловеч.



На 15 септември 2012 година градът осъмна със страшната новина, че младата жена е убита с 5 патрона на центъра пред дискотека „ Илит “. Убиецът – 33-годишен служител на реда от локалното РПУ беше арестуван още същия ден. Стана явен и претекстът му – Ивелина не дала отговор на възприятията му, даже го изтрила от листата на приятелите си във фейсбук, написа в. „ Труд “.

Иво Маринов служел в звено „ Охранителна полиция “ към полицейското ръководство в Ловеч. Но наподобява имал доста свободно време, което решил да употребява, с цел да преследва красивата Ивелина, наричана от всички Ивка. Влюбил се в момичето година и половина по-рано, на няколко пъти се срещали, говорили си, той обяснявал възприятията си. Младата жена му отговаряла деликатно, че не ги споделя. Но Иво не преставал, по тази причина и Ивелина станала по-рязка – най-после му споделила, че й той е изцяло апатичен.

Освен разликата във възрастта, двамата се движели в друга среда. Ивка работела като осигурител в локалния клон компания „ Армеец “, а служителят на реда бил необщителен. Нямал доста другари, завиждал на образованите младежи от обкръжението на Ивка, в което нямало по какъв начин да се впише. Наред с това Иво имал самочувствие на мачо, считал, че няма жена, която да му устои и следвал правилото на Казанова да я ухажва непрекъснато. Следял я и знаел, че няма сериозен другар, вярвал, че последователно ще завоюва сърцето й. Правел й дарове, канел я на кафе, само че тя почнала да заобикаля срещите им. Тогава служителят на реда траял офанзивите с любовни есемеси и послания във фейсбук, до момента в който и оттова го изтрият. Накрая почнал да я следи от разстояние с колата си, без да се крие.

Така станало и във съдбовната нощ против 15 септември – събота, когато Ивка и нейни другари отишли да се веселят в дискотека „ Илит “. С часове Иво седял извън да я чака в колата си, само че не влизал в заведението. Бил предизвестен от шефовете си да не я приближава след две недоволства на младата жена. Ден по-рано Ивка дори ходила в РПУ-то да пусне тъжба против служителя на реда, че я следи, само че дежурният й споделил да пристигна в понеделник.

Малко преди 5 часа Ивка и нейна другарка с приятеля й излезли от заведението на паркинга и се качили в „ Мерцедес “. В тъмното откъм страната на младата жена се появил Иво, насочил служебния си револвер „ Макаров “ и разкрил огън. Четири патрона улучили Ивка в главата, един във врата – всеки от тях бил гибелен.

Полицаят се прибрал у дома, само че решил да се обади в Спешна помощ, с цел да пита дали приятелите на Ивка, които към този момент били седнали в колата, са ранени при стрелбата. След 5 минути пристигнали униформени и го арестували.

Почернените близки и стотици поданици на Ловеч бяха потресени и излизаха на безмълвни митинги пред полицията. Почти всички бяха уверени, че Ивка имала късмет за избавление, въпреки всичко килърът е човек под пагон, тя се е жалвала против него, началниците му са можели да го спрат.

Преди 10 години тогавашният началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Ловеч комисар Георги Иванов изясни, че не схваща нито претекстовете на този служител на реда да простреля момичето, нито по какъв начин до момента е минавал без проблем на психотестовете. Месец-два преди убийството Маринов подал искане за покачване в офицерско звание, защото има приключено висше обучение. Тогава за последно минал на психотест в Плевен, само че комисар Иванов спрял молбата му, тъй като считал, че служителят няма качества за офицер.

„ Маринов не може да даде разумно пояснение за какво е умъртвил момичето. Разговарям с него и виждам, че във връзка с жертвата той е живял в един виртуален свят “, показа шефът на полицията в Ловеч тогава.

30 години затвор – такава присъда получи Иво Маринов още на първа инстанция, по-късно тя бе доказано дефинитивно от Върховния касационен съд. Една от експертизите по време на делата сочеше, че той страда от параноидна шизофрения, само че заключението беше, че е вменяем, разбирал е какво прави и следва да носи наказателна отговорност.

Полицаят Иво Маринов заплашвал да обезобрази с киселина друго момиче 3 години по-рано в Плевен. Това стана ясно още при първото съвещание в Ловешкия областен съд, който трябваше да дефинира дали да остави мъжът за непрекъснато в ареста. През 2009 година, откакто прекратила връзката си с служителя на реда, девойката от Плевен се жалвала, че той я заплашвал с ликвидиране и заливане със сярна киселина. По случая била формирана кореспонденция от районната прокуратура в Ловеч, която препратила по подготвеност следствието в Плевен, само че там не се стигнало до резултат. Подпален бил и автомобила на момичето, имало подозрения, че това е работа на Маринов, само че и за това не се събрали доказателства. В същото време бащата на заплашваното момиче взел защитата му в свои ръце и почнал да кара щерка си заран на работа, а вечер да я прибира, до момента в който последователно заплахата от разпра отмине.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР