Мимис Плесас, обичан гръцки композитор, чиято музика звучи в десетки

...
Мимис Плесас, обичан гръцки композитор, чиято музика звучи в десетки
Коментари Харесай

Седмица, преди да навърши 100 години: Почина обичан гръцки музикант

Мимис Плесас, обичан гръцки композитор, чиято музика звучи в десетки филми, телевизионни излъчвания и театрални постановки, и който е основал саундтрак за живота на милиони гърци, умря единствено седмица преди 100-ия си рожден ден, оповестява „ Индипендънт “.

Смъртта му беше доказана в събота от брачната половинка му.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отдаде респект на Плесас, като написа: „ Напусна ни един водещ композитор, популярен академик и добър човек. “

 Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО) България 2 мин. Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО)  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) България 3 мин. Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО) Тази събота и неделя 3 мин. „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО)  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов България 3 мин. Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов  Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО) България 2 мин. Проливен дъжд наводни Перник (ВИДЕО)  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) България 3 мин. Ахмед Доган се появи на митинга против ареста на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО) Тази събота и неделя 3 мин. „ Актьорството не ми липсва “: За първи път в дома на Васил Василев-Зуека в Испания (ВИДЕО)  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов България 3 мин. Съдът остави за непрекъснато в ареста Джейхан Ибрямов

Роден в Атина на 12 октомври 1924 година, Плесас стартира музикалния си път още в ранна възраст. Става солист на пиано в държавното радио, след което взе участие в интернационалните състезания за пианисти, до момента в който е още на 20 години.

Често седнал на пианото, акомпанирайки на известни гръцки звезди, той е неизменима част от музикалната сцена в продължение на десетилетия.

Композицията му от 1969 година „ O Dromos “ остава един от най-продаваните албуми в гръцката история.

Творчеството му не се подчинява на избран род, смесвайки обичайни гръцки музикални форми с детайли от джаза и класиката, създавайки елементарен за слушане присъщ тон - по-мек от твърдия джънгъл на доста от съвременниците му.

Снимка: Фейсбук

Приносът на Мимис Плесас се простира оттатък композирането. Той продуцираше известно радио предаване и беше арбитър в многочислени гръцки и интернационалните музикални състезания.

Последвайте ни за още настоящи вести   в   Гугъл News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във   VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в  INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във  FACEBOOK

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР