Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия. Той

...
Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия. Той
Коментари Харесай

Евроскептикът Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия

Милош Земан завоюва втори мандат като президент на Чехия. Той победи с минимална разлика съперника си в балотажа химика Иржи Драхош. При 99.35% преброени бюлетини Земан получава поддръжката на 51.55% от гласоподавателите, а Драхош - на 48.44%, оповестява Ройтерс.

Земан получи най-вече гласове на първия тур. Социологическите изследвания сред двата тура на президентските избори обаче даваха преднина на някогашния ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, който беше подсилен от петима от седмината отпаднали претенденти на първия тур.

Новият чешки президент ще се изправи пред политическа рецесия незабавно след встъпването си в служба. Преди две седмици държавното управление, ръководено от милиардера популист Андрей Бабиш загуби вота на доверие в Народното събрание в Прага.

От президента се чака да връчи мандат за сформиране на нов кабинет. Ако Земан завоюва, Бабиш ще получи втори късмет, макар че имунитетът му беше свален и се чака против него да стартира следствие. Милиардерът беше упрекнат в образуване на скица за нелегално заграбване посредством негови компании на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на аграрни дотации от фондовете на Европейски Съюз. Земан обаче заявява поддръжката си към него, а няма законодателни спънки той да сформира ново държавно управление.

73-годишният Земан отхвърли да взе участие в телевизионни диспути сред кандидатите. Той съпоставя Европейския съюз с Варшавския контракт, има проруски визии и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите.

Той дефинира миграционната рецесия като " проведено настъпление ", а мюсюлманите - като хора, " които е невероятно да бъдат интегрирани ". Подкрепата за него идва най-вече от селските региони и нискоквалифицираните работен среди.

68-годишният му конкурент Драхош пък няма политическа кариера зад тила си. Той е бил началник на Чешката академия на науките и има над 10 патента. Центрист, либерал и уверен европеец, Драхош счита, че Чехия би трябвало да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Той също се изрича против квотите за бежанци като " напълно неправилна концепция и неприятна тактика " от страна на Европейски Съюз. За разлика от настоящия президент обаче той е твърдо срещу референдум за участието на Чехия в блока. Освен това поддържа и въвеждането на еврото в страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР