Милош Земан напуска поста президент на Чехия. На 8 март

...
Милош Земан напуска поста президент на Чехия. На 8 март
Коментари Харесай

Милош Земан напуска поста президент на Чехия

Милош Земан напуща поста президент на Чехия. На 8 март изтича вторият му петгодишен мандат отпред на страната, а на идващия ден ще се организира церемонията по инаугурацията на новия държавен глава Петър Павел.

Много чешки политически анализатори и медии подлагат на критика ръководството на Земан и изключително външната му политика. Преди това той се застъпваше за връзките сред Чехия и Русия, най-вече в икономическата сфера, само че след 24 февруари 2022 година трансформира радикално метода си. Той е подложен на критика и за " прокитайската си позиция ". В тази връзка Чешкото радио напомня, че той е заречен да притегли 230 милиарда крони (приблизително 10,2 милиарда евро) вложения от Китай в националната стопанска система, само че на процедура вложенията са незначителни.

В последното си изявление като президент, излъчено в неделя по CNN Prima NEWS, Земан отбрани позицията си за развиване на икономическите връзки с Китай. Според него, засиленото съдействие е в полза на републиката. За това свидетелства фактът, че Китай е вторият ѝ външнотърговски сътрудник след Германия. Според Земан контактите на чешките политици с Тайван, които Пекин възприема като провокация, пречат на активизирането на търговско-икономическото съдействие с Китай.

На подобаващ отдих
78-годишният Земан се реалокира във вторник от двореца Лана - формалната резиденция на президента край Прага, в личната си вила наоколо. Той разполага пожизнено с автомобил, водач и защита. Месечният му приход ще бъде 123 000 крони (около 5200 евро), в това число пенсия и пари от страната за помощник. Този човек ще бъде брачната половинка му Ивана Земанова.

В изявлението си за CNN Prima NEWS Земан изрази страдание, че няма визия по какъв начин той и фамилията му ще съществуват след пенсионирането си, откакто освободи президентския пост, чиято заплата единствено без месечните средства, отделяни за представителни разноски, е над 340 000 крони (около 14 000 евро). " Е, ще би трябвало да оцеляваме с този приход ", сподели той.

Милош Земан стана първия президент на Чехия, определен посредством директни и общи избори. Преди това президентът се избираше на взаимно съвещание на двете камари на Народното събрание на страната. Както означават медиите, неговият правоприемник Петър Павел събра доста повече гласове на президентските избори през януари тази година (над 3,3 млн. от към 8,25 млн. регистрирани гласоподаватели гласоподаваха за Павел), в сравнение с Земан на изборите през 2013 година и 2018 г
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР