Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 г. в

...
Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 г. в
Коментари Харесай

Разпадът на комунизма започна с "Бийтълс" - МИЛОШ ФОРМАН

Милош Форман е роден на 18 февруари 1932 година в Чехословакия в фамилията на еврейски професор по педагогика и неговата съпруга-протестантка.

Бил още дете, когато родителите му умират в нацистските концлагери. Отгледан е от техни родственици.

Завършва Пражката академия за музика и трагично изкуство, след което стартира да написа сюжети. Малко по-късно се отдава и на режисурата.

1975-а е годината на неговия максимален интернационален успех като режисьор, тъй като екранизацията му по романа на Кен Киси „ Полет над кукувиче гнездо “ е оценена доста високо освен от експертите, само че и от публиката.

Филмът е отличен с премия „ Оскар “ и в 5-те съществени категории – най-хубав филм, най-хубав режисьор, най-хубав сюжет, най-хубав артист и най-хубава актриса.

Легендарният Джак Никълсън прави една от най-блестящите си функции за всички времена, а филмът е ослепителен микс сред мрачна комедия и чисто-човешка драма.

И до през днешния ден „ Полет над кукувиче гнездо “ е считан за един от най-великите филми на всички времена.

Базиран на едноименния мюзикъл на Бродуей от 1968 година, „ Коса “ на Милош Форман е един прелестен анти-военен филм, изпълнен с доста музика.

Във кино лентата от 1979 г.  ни се споделя историята на новобранец в американската войска, който се готви да замине за Виетнам.

По пътя си към центъра, където би трябвало да встъпи в служба, боецът се среща с група от хипита, които го „ посвещават “ в чудесния свят на марихуаната, ЛСД-то и дезертьорството, несъмнено.

Но през 1985 година реализира свръхестествен триумф с кино лентата „ Амадеус “, който е отличен с общо 8 награди „ Оскар ”, в това число и за най-хубава постановка.

„ Амадеус “ ни споделя за именитото съревнование сред Моцарт и неговия максимален противник Антонио Салиери , който е подготвен на всичко, даже и на вендета от ревнивост по отношение на надарения и ослепителен Моцарт .

„ Народът против Лари Флинт “ от 1996 година е ирония за оскърбителното обществено държание на една персона и за неговия екстравагантен персонален живот.

Проследявайки бурното развиване на бизнеса на Лари Флинт , неговия несдържан фамилен живот и невероятните спектакли, които той изнася в правосъдните зали, филмът се трансформира в едно от събитията на 90-те години.

„ Човек на луната “ от 1999 година е биографична лента за живота на ексцентричния комедиант Анди Кауфман .

В основната роля влиза Джим Кери , който реализира една от най-комплексните и положителни функции в цялата си кариера.

Филмът наблюдава комплицираната персона на Анди Кауфман както на сцена, по този начин и отвън него. Комикът е изобразен като същински чудак, който мъчно може да бъде свестен, даже и от най-близките си.

„ Призраците на Гоя “ е последният филм на Милош Форман . Включващ в актьорския си състав имена като Хавиер Бардем и Натали Портман , филмът събира в себе си действителни и измислени персони, разказващи една история от Испания.

Лентата споделя за времената на Инквизицията, когато някои от най-лошите човешки черти са излизали нескрито.

Хавиер Бардем е в кожата на известния испански художник Франсиско Гоя , който прави опити да избави от гнева на инквизиторите един от своите красиви модели – Инес.

„ Призраците на Гоя “ е един хубав, грациозен и изкусен до краен лимит филм, който ни припомня какво тъкмо умее Милош Форман .

Това е единствено дребна част от цялата филмография на Милош Форман , който постоянно се е вълнувал от човешката независимост, нейното значение и всички вероятни способи, по които можеш да я загубиш.

Ако си живял няколко години по време на нацизма и по-късно 20 години през комунизма, несъмнено би осъзнал какъв брой скъпа е свободата и какъв брой е елементарно да я загубиш.

Основата на демокрацията е свободната преса. Ако съществуваше свободна преса, нямаше да го има Хитлер, нямаше да го има Сталин, нямаше да се постанова хората да заплащат такава цена за свободата си, тъй като това е първото, което подгонват… вестниците, радиото, малкия екран и всичко сходно.

Най-голямото зло, което основава цензурата, е че тя предизвика автоцензура. Автоцензурата изкривява гръбнака, унищожава характера, тъй като те кара непрестанно да контролираш и наблюдаваш себе си.

Нека хората не считат, че всичката проклетия в един човек изчезва, когато се наложи цензура.

Социализмът е зоопарк, капитализмът е джунгла. Трябва да решите в кое от двете места желаете да живеете. Ако желаете хубостта и свободата, тогава джунглата е вашият свят. Но там сте в заплаха – има змии, акули, тигри, скунксове, компари. Ако желаете да живеете умерено – тогава избирайте зоопарка. Там сте предпазени. Ако сте овца, тигърът няма да ви нападне. Ще получавате по нещичко всеки ден. Ще бъдете учудени, когато разберете какъв брой доста хора избират да живеят в зоопарка: те не са подготвени да платят за свободата си; те мислят, че свободата е просто даденост, а тя в никакъв случай, в никакъв случай не е.

Основният грях на комунизма, е че унижава твоето достолепие.

Разпадът на комунизма стартира с „ Бийтълс “.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР