Милко Багдасаров е председател на комисията по плажен волейбол към

...
Милко Багдасаров е председател на комисията по плажен волейбол към
Коментари Харесай

Милко Багдасаров: Целта е България да има отбори на Олимпиадата в Париж 2024

Милко Багдасаров е ръководител на комисията по плажен волейбол към федерацията. След година работа с президента Любо Ганев той даде изявление за формалния уебсайт, в което разкри какви са проектите за идващите месеци.

- Предстои доста сбит календар в плажния волейбол през 2021 година. Какво да чакаме?

- На първо място ще има осем шампионата от националната верига по плажен волейбол. Предстоят и още осем мощни интернационалните надпревари на комплекс " София Бийч " в Панчарево, които са с по 1 звезда от FIVB. Очакваме положително показване на нашите национални тимове за юноши и девойки до 18 и 20 години на европейските шампионати. Въобще плажният волейбол върви напред. Целта ни е шампионатите да започват в края на май. Още не мога да го потвърдя дефинитивно.

- Възможно ли е България да стане един от центровете на плажния волейбол в Европа?

- На този стадий не желая да върша толкоз оптимистични проекти. Радвам се, че крачките, които вършим спрямо предходните години, са на напълно разнообразни обороти. Поставили сме си цели с помощта на президента Любо Ганев и желаеме да ги изпълняваме.

- Каква оценка давате на 2020 година?

- Ще стартира от малко по-рано. След " МТел Бийч Мастърс ", който завърши през 2014 година, разчитахме единствено на националната верига. Тя се организираше в няколко наши града. Последва сериозен спад. В интервала 2017-2019 година не можем да се похвалим с необятен обсег от надпревари. И стигаме до последните 12 месеца. Имаше пет шампионата за мъже и дами, три за юноши и девойки. Избрахме национални двойки за европейските шампионати до 18 и 20 години. Тази и идната година са решаващи, с цел да сложим плажния волейбол на друга основа.

 U20 Varna 2020

Милко Багдасаров награждава призьорите на шампионат по плажен волейбол за юноши под 20 години във Варна през миналата 2020 година

- С какво се промени отношението към плажния волейбол, откакто Любо Ганев стана президент на федерацията?

- За мен най-важното е отношението на президента. Любо участва на съвсем всички шампионати. Федерацията даде сериозна финансова поддръжка за младежките ни тимове на европейските шампионати. Помогна за организирането на национална верига. Направихме доста крачки напред, макар че концепциите на комисията бяха такива и преди. Организирахме съдийски курсове, взехме решения за развиването на треньорите. В последните два месеца организираме взаимно съвсем всички съвещания на комисията. Любо е постоянно на линия.

- Турският предприемач Онур Кара е член на комисията по плажен волейбол и огромен труженик в спорта. Как работите с него?

- От години Онур Кара прави стъпки за разпространение на плажния волейбол в България. С построения от него комплекс в Панчарево можем да си слагаме по-високи цели. Там могат да се приготвят националните двойки, да се вършат курсове за треньори. Да се провеждат надпревари от по-висок сан. Всеки, който желае и милее за плажния волейбол, е добре пристигнал. Ще намерим общ език.

- Кога е допустимо България да има двойки на високо европейско равнище?

- Поставили сме акцентът при младите. Разчитаме да се създадат двойки за присъединяване на високо равнище. Развиваме концепцията и клубовете да се включат. От Министерството на спорта също се ангажираха. Голямата ни цел е да имаме тимове на олимпиадата през 2024 година.

- До какъв брой пандемията попречи през последната година на работата ви?

- Разбира се, че оказа въздействие. Но мога да кажа, че и ни оказа помощ. Нашият спорт е навън, тъй че не попречи за образуване на шампионатите. Благодарности на хората във Варна, Бяла и София, които доста помогнаха. Надявам се, че тази година пандемията ще спре и ще бъде още по-хубаво за всички спортове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР