Милионите, които управлението на ГЕРБ разхвърляше без процедури и на

...
Милионите, които управлението на ГЕРБ разхвърляше без процедури и на
Коментари Харесай

Манол Генов, БСП: Пътната агенция на ГЕРБ носи отговорност за опасния околовръстен път на Пловдив, погълнал 25 милиона лева

Милионите, които ръководството на ГЕРБ разхвърляше без процедури и на посочени компании, не са единствено по автомагистралите. Почти 25 милиона лв. обществени средства са попилени безконтролно и с рискови последици в ремонт на 14-километровата права от околовръстния път на Пловдив. Официално новината е от преди дни и е констатация с доста доказателства в специфичен одит на Института за пътна сигурност. За безобразията и съмнителното бързане да се харчат държавни милиони в този ремонт сигнализирах неведнъж в 44-то Народно заседание, последно преди два месеца.

Онова, против което десетки хиляди водачи, ползващи всекидневно околовръстния път на Пловдив, недоволстват към този момент е публично доказано и от специалисти. За страдание, актуалният длъжностен районен министър не може нито да събори нелепия и рисков пътен ремонт, нито да върне хвърлените по безконтролен метод десетки милиони лв. държавни средства. Чака се АПИ да реагира, само че коя тъкмо АПИ? Тази, която от броени дни има ново управление, или онази, с високомерния досегашен началник, Георги Терзиев, персонален тръбач на Бойко Борисов, който даже се чудеше за какво най-накрая са го уволнили?

Експертите от одитирането нямаше по какъв начин да не дойдат на място, откакто поданици на Пловдив и всички обитаеми места в района, а и освен те, изпаднаха в смут при типа на сякаш ремонтираното околовръстно трасе. Техните изводи са безапелационни. В новоремонтирания сектор липсват водоотводнителни канавки, отвесната сигнализация с пътни знаци съвсем на 100% въобще не е сменена и обърква водачите, безапелационни са специалистите. Новата пътна настилка недомислено разрешава придвижване с високи, даже над позволените, скорости, а за похлупак, на избрани места въобще липсват знаци за ограничение на скоростта или забраняващи изпреварванията. Тепърва АПИ следва да намерят оптималната за създалата се обстановка организация на пътна сигурност.

Бившето управление на АПИ би трябвало да носи отговорност за този възмутителен незаконен пътен ремонт на републиканско трасе, каквото е околовръстното на Пловдив. Заради позволения безпорядък в ремонта, погълнал десетки милиони лв. държавни пари, в този момент занапред ще се търсят разновидности за ограничения по съкращаване на скорост или надзор с видеонаблюдение на проблематични сектори от околовръстното. Кой, по какъв начин, под какъв напън и за какъв брой пари е позволил обходният път на Пловдив да бъде окатанчен с недомислени мантинели, в случай че по протежението му повече от очевидно е, че има индустриална зона, натоварен трафик на селскостопанска техника, а паралелно с това се смесват направления на напредване на директен товарен с местен авто трафик? Тепърва ще се мислят избавителни разновидности дали тук-там можело да има най-малко осветяване на пътя. Новото управление на Пътната организация освен би трябвало да откри незабавни предпазни спомагателни решения, само че и да има смелостта да потърси отговорност от предшествениците си. Тези, които позволиха този подозрително незабавен настоящ ремонт, който на финала си заплашва повече пътния трафик.

Отговорни са и Областно пътно ръководство, някогашният регионален шеф и Община Пловдив, които с безмълвие или непозволени оценки заблуждаваха хората какъв брой всичко е безвредно и процедурно спазено. Иначе стотиците хиляди, ползващи околовръстното на Пловдив всекидневно, би трябвало да са сигурни, че в околните няколко години обикновено околовръстно тук мъчно може да има. Въпреки че последните години министрите на ГЕРБ омайваха хората, че веднага стартира огромният ремонт, с удвоени платна и прочие, страната към момента не е приключила до дъно процедурите по възлагане проектирането на ново околовръстно на Пловдив. Една от трите обособени възлагания към момента е в процедура, а работа ще стартира едвам след обезпечено финансиране. По прогнози, ще се търсят за този път към 200 милиона. И откакто би трябвало да се търсят 200, за какво в това време да не попилеем едни 30-50 милиона като сякаш настоящ ремонт, е била логиката на герберската Пътна организация. Знаели са, че хвърлените в този момент десетки милиони ще отидат напразно повторно. След толкоз доста работата, работа, работа и забележими резултати, в този момент ГЕРБ желаят да сложат ред в хаоса. Няма по какъв начин да им се получи на тези, които би трябвало да им потърсят отговорност за хаоса дотук.

Линк към новината на формалния уебсайт на Българска социалистическа партия:

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР