Милиони левове и стотици работни дни са спестени от е-услугите

...
Милиони левове и стотици работни дни са спестени от е-услугите
Коментари Харесай

ИПИ: е-услугите в администрацията пестят милиони левове на бизнеса

Милиони левове и стотици работни дни са спестени от е-услугите в държавната администрация. До този извод стигат анализатори от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), които са създали мониторинг на четири плана по предпочитана ос 1 „ Административно обслужване и е-управление “, финансирани по оперативна стратегия „ Добро ръководство “. Бенефициенти по тях са Министерството на електронното ръководство (МЕУ), Националната организация за приходите (НАП), Агенцията по публични поръчки (АОП) и Агенция „ Митници “. Резултатите от него бяха оповестени на конференция през днешния ден.

„ Оценените планове на процедура засягат всички дейни компании в България – 412 000 нефинансови и 4300 финансови предприятия през 2021 година, по данни на Национален статистически институт, както и жители – българи и чужденци, които употребяват услугите на българската администрация – общо 499 административни структури, и необятен кръг заинтригувани страни - ползватели на отворени данни, неправителствени организации, публицисти, асоциации и други ”, изясни Светла Костадинова, изпълнителен шеф на ИПИ.

Икономистите формулираха следните шест резултата от електронните услуги за бизнеса:

Реализираните планове ще се отразят на позицията на страната ни в редица интернационалните съпоставения, оценяващи електронното ръководство и бизнес средата, безапелационни са от ИПИ.

Например, за интервала 2015-2022 година минималното общо спестено време на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги на Министерството на електронното ръководство надвишава 12,3 хиляди години. Само за 2021 година консервативните оценки за осъществените спестени разноски на бизнеса и жителите надвишават 210 млн. лева, уточни Адриан Николов от ИПИ. „ За интервала 2019-2022 година спестените разноски за администрацията от работата на Единния модел възлизат на най-малко 5,3 млн. лева ”, добави икономистът.

Надграждането на главните осведомителни системи в Националната организация по приходите, финансирано от Оперативна програма „ Добро ръководство ” се прави в интервала 2019-2021. „ Всички системи бяха интегрирани, като новата платформа е напълно насочена към услугите и клиента. Най-съществената смяна е в заявяването на достъпа до дадена услуга – в този момент е задоволително единствено идентификация на лицето ”, заключи Милена Кръстанова, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Само през декември 2022 година подобен достъп са поискали 293 000 юридически и физически лица, а общият брой на услугите, потърсени от тях, е 79 милиона, добави тя.

„ Дигитализацията на услугите докара до доста понижаване на случаите на укриване и неплащане на налози. Регистрирахме растеж на онлайн подадените заявления ”, означи Петя Георгиева от ИПИ.

Екипът открива, че онлайн платформата на Национална агенция за приходите икономисва на жителите и бизнеса 102 000 работни дни и разноски за 99,8 млн. лева за година, както и забележителен растеж на разплащанията през портала и увеличена събираемост на приходите.

Подобен е и резултатът от присъединяване в търгове през Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки ” от едноименната Агенция, акцентира изпълнителният й шеф Георги Николов. Според Светла Костадинова от ИПИ онлайн подаването на предложения за публични поръчки е икономисало 47 млн. лева разноски на бизнеса, а на стадий подписване на контракти – 12 млн. лева, в интервала 2020-2021 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР