Милиони жени се очаква да се включат в демонстрациите в

...
Милиони жени се очаква да се включат в демонстрациите в
Коментари Харесай

Жените в Латинска Америка се готвят за рекордни протести по повод Международния ден на жената

Милиони дами се чака да се включат в демонстрациите в Латинска Америка на следващия ден, с цел да отбележат Международния ден на дамата на фона на ширещите се обществени безредици в района, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Тази година събитието съответствува с опитите да се одобряват закони за по-тежки санкции при убийства на дами, за узаконяване на абортите и за пълноправен глас на дамите в правенето на нова конституция.

В понеделник дамите от района възнамеряват да останат по домовете си и да не отидат на работа, в учебно заведение или университета, с цел да покажат какъв би бил публичният живот без тях.

В Чили има апели мъжете да бъдат изключени от плануваните демонстрации. Очаква се мероприятията да бъдат подкрепени от участници в по-широкообхватните митинги против общественото неравноправие, които започнаха през октомври и съумяха да съберат в разгара си един милион души.

Специално внимание тази година ще бъде обърнато на справедливостта за дамите, потърпевши при тези митинги. Според чилийския Институт за човешки права 439 дами са били ранени. Внесени са шест тъжби против служители на реда за полово посягане.

Тази седмица чилийските сенатори утвърдиха закон, целящ дамите да имат еднообразно показване при правенето на нова конституция, а президентът Себастиан Пинера подписа закон за по-тежко наказване при убийството на дами.

Жените в Колумбия се чака да отбележат деня със събития в столицата Богота, проведени от новия кмет, който за първи път е жена - Клаудия Лопес.

Протестите евентуално ще са ориентирани против решението на Конституционния съд от по-рано тази седмица, който лимитира опциите за аборт до полово принуждение, дисторция на плода или заплаха за здравето на майката.

В Мексико има проекти за няколко демонстрации и стачки в символ на митинг против несъответстващата реакция, съгласно мнозина, на удвояването на случаите на убийства на дами спрямо броя преди пет години.

Жените в Аржентина са организирали обща стачка в понеделник. Новото ляво държавно управление на президента Алберто Фернандес разгласи проекти да сътвори министерски пост, отговарящ за дамите, и да поддържа напъните за узаконяване на абортите, добавя Българска телеграфна агенция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР