Милиони изтекли документи са част от т. нар. досиета Pandora,

...
Милиони изтекли документи са част от т. нар. досиета Pandora,
Коментари Харесай

Досиетата Pandora: тайното богатство на световни лидери излиза наяве

Милиони изтекли документи са част от така наречен досиета Pandora, които разкриват офшорни транзакции на над 100 милиардери, 35 сегашни и някогашни държавни водачи и повече от 330 длъжностни лица в над 90 страни. Сред тях са и двама българи, чиито имена към момента не са известни. Разкритията са на основания във Вашингтон Международен консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и се разгласяват в партньорските им медии, измежду които The Washington Post, BBC и Guardian. Данните идват от 14 снабдители на офшорни услуги, основани в Панама, Сейшелските острови, Хонконг, Британските Вирджински острови, Белиз, Кипър, Швейцария и ОАЕ. Изнесени са 11.9 млн. документa или близо 2.94 терабайта данни, които разрешават следене на транзакции и скрита благосъстоятелност.

В досиетата попадат имената на държавни водачи като краля на Йордания Абдула II, чешкия министър председател Андрей Бабиш, украинския президент Володимир Зеленски и някогашния английски министър председател Тони Блеър. Голяма част от забърканите лица употребяват кухи компании и сметки в офшорни зони, с цел да прикрият собствеността си върху благосъстояние и недвижими парцели. Сред тайните притежания са яхти, както и творби на изкуството като антики от Камбоджа, картини на Пикасо и произведения на Банкси.

Разкритията идват пет години след " Panama Papers " - сходно следствие, което също сподели по какъв начин лица на значими позиции крият големи активи, с цел да не могат да бъдат засечени от институциите.
Абдула II, крал на Йордания
Документите разкриват по какъв начин йорданският крал Абдула II скрито е купил парцели за над 100 млн. $ в Лондон, Вашингтон и Малибу, Калифорния. Съобщава се, че кралят е употребявал мрежа от офшорни сметки, с цел да купи три прилежащи парцела в Малибу за съвсем 70 млн. $ сред 2014 и 2017 година Средният парцел включвал седем спални, девет бани, фитнес зала, кино и плувен басейн.

През 2020 година Съединени американски щати предоставиха финансова помощ от над 1.5 милиарда $ на Йордания. Адвокатите на краля отхвърлиха да е било злоупотребявано с помощта или с други обществени средства.
Андрей Бабиш, министър председател на Чехия
Друг настоящ държавен водач, за който се твърди, че има офшорни компании, е чешкият министър председател Андрей Бабиш, който се бори за преизбиране тази седмица. ICIJ оповестява, че Бабиш е похарчил 22 млн. $ посредством кухи компании за необятен парцел, прочут като Chateau Bigaud в Южна Франция, като е запазил договорката в загадка. Бабиш отхвърли да отговори на въпроси на репортерите на английската Военновъздушни сили. В ефирен спор той съобщи, употребяваните средства са негови и съответните налози са били удържани.
Володимир Зеленски, президент на Украйна
Данните разкриват, че украинският президент, който завоюва изборите с обещания за битка с корупцията, е обвързван с мрежа от офшорни компании. Той е трансферирал дяловете си на собствен другар седмици преди да встъпи в служба. Сред останалите притежатели на компаниите са дългогодишни негови другари и бизнес сътрудници, които са заели основни държавни позиции при ръководството на Зеленски. Макар той да е заявил офшорни компании наред с останалото си имущество, досиетата Pandora разкриват незнайни до момента връзки.
Владимир Путин, президент на Русия
Документите разкриват, че рускиня, за която се твърди, че е имала връзка с президента на Русия Владимир Путин, е станала притежател на първокласен апартамент в Монте Карло през 2003 година, единствено седмици откакто е родила. Апартаментът, който е коствал 3.6 млн. евро, е с две паркоместа и басейн и е бил платен посредством компания на Британските Вирджински острови. Нито Кремъл, нито дамата - Светлана Кривоногих - пожелаха да отговорят на настояванията на медиите за коментар.
Тони Блеър, някогашен министър председател на Англия
Според разкритията някогашният английски министър председател Тони Блеър и брачната половинка му Чери са поели собствеността върху офис за 6.5 млн. паунда в Мерилебон през 2017 година, като са купили компания от Британските Вирджински острови, благосъстоятелност на Зайед бин Рашид Алзаяни, министър от Бахрейн. Сделката им е икономисала 312 000 паунда налози върху парцелите. Чери Блеър съобщи пред Guardian, че няма нищо извънредно или подмолно в това и добави, че не е знаела самоличността на продавачите, преди да купи парцела.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Политика 1 Свят 2 Свят 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свят Илхам Алиев, президент на Азербайджан
Президентът на Азербайджан през последните 13 години Илхам Алиев също е обект на разкритията. Според досиетата мрежа от офшорни компании, свързани с неговото семейство и сътрудници, е търгувала с парцели на стойност към 400 млн. паунда във Англия. Семейството е купило 17 парцела, в това число офис постройка в Лондон за 33 млн. паунда за 11-годишния наследник на президента.
Американски тръстове
Документите включват и информация за тръстове в редица щати на Съединени американски щати - в това число Южна Дакота, Флорида и Делауеър - които стават все по-популярни места за милиардери, които желаят да прикрият благосъстоянието си, написа Financial Times. Южна Дакота разрешава лицата да заобикалят налози освен като влагат пари в тръстове, само че и средствата да останат скрити за съвсем всеки - в това число възможния бенефициент. Доверителните фондове на Южна Дакота са държали активи на стойност над 367 милиарда $ до края на предходната година, съгласно локалната Служба по труда и регулирането. Досиетата Pandora свързват част от активите с лица и компании, забъркани в посягане против човешките права и други закононарушения.
Държавният хайлайф на Пакистан
Документите уличават и хора от най-близкото обграждане на премиера на Пакистан Имран Хан, в това число негови министри и висши военни, че имат секрети офшорни компании с милиони долари активи. Няма данни самият Хан да е забъркан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР