Милиони хора, разселени заради най-разрушителните земетресения в Турция от един

...
Милиони хора, разселени заради най-разрушителните земетресения в Турция от един
Коментари Харесай

Земетресенията в Турция усложняват допълнително жилищната криза

Милиони хора, разселени поради най-разрушителните трусове в Турция от един век насам, се местят в търсене на заслон, усложнявайки жилищната рецесия, при която наемите към този момент бяха скочили внезапно заради растящата инфлация.

Миграцията към прилежащите провинции в югоизточната част на страната и огромните градове на запад е довела до нараствания на наемите с цели 45%, съгласно изследване на основаната в Истанбул TSKB Real Estate Appraisal Inc., представен от Блумбърг.

Турският президент Реджеп Ердоган сподели, че към 2,2 милиона души са напуснали 11-те наранени провинции след земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 на 6-и февруари, които предизвикаха гибелта на съвсем 50 000 души в Турция и прилежаща Сирия. Тези, които останаха в региона на бедствието, бяха изправени пред нови мощни земетресения на 20-ти февруари, напомня БНР.

Онези, които могат да си го разрешат, се стичат в огромни градове към хипотетичната сигурност на предградията и надалеч от разломите, като предградието Бейкоз в Истанбул и Урла в Измир на брега на Егейско море.

Това основава съществени проблеми и пред турската индустрия и селското стопанство, които са изправени пред изселване на работна ръка поради трусове.

" Има огромно нарастване на търсенето както за наеми, по този начин и за покупки ", сподели Ахмет Онсой, сътрудник по недвижими парцели в Зекериякьой, богато предградие на Истанбул. " Хората, живеещи в региони, избрани като рискови, се втурнаха към офисите ни, само че не останаха доста свободни къщи – изключително за отдаване чартърен ", добави той.

" Потенциалните клиенти се обаждат от центъра на града и от други огромни градове, питайки за независими жилища или жилища в ниски здания ", сподели Гюнай Левент, сътрудник по недвижими парцели, работещ в Урла в Измир. " Мнозина съответно питат за местоположението на разломните линии ".

В отговор на мощното търсене притежателите на парцели започнаха да покачват цените.

Лидерите на опозицията приканват за възбрана на продажбите на жилища на чужденци. Икономическият вестник Dunya предложи в четвъртък тавани на наемите въз основа на цената на парцела. Средният наем на жилище към този момент се беше повишил с цели 177% на годишна база още преди земетресенията, заяви Dunya, цитирайки компанията за разбор на данни за недвижими парцели Endeksa.

" Когато дойдем на власт, ще предотвратим продажбите на жилища на чужденци за пет години ", сподели Кемал Кълъчдароглу, водач на Републиканската национална партия и вероятен кандидат на тазгодишните президентски избори.

Лидерът на националистическата партия Iyi Мерал Аксенер също прикани за възбрана, цитирайки " заплахата от демографска смяна " в провинциите, граничещи със Сирия, които одобряват стотици хиляди бежанци.

Средните цени на жилищата в Турция са скочили с 59% в действително изражение през 2022 година, съгласно данни на централната банка.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР