Милиони хора по света изкарват часове в социалните медии или

...
Милиони хора по света изкарват часове в социалните медии или
Коментари Харесай

Къде по света са най-пристрастени към екраните?

Милиони хора по света изкарват часове в обществените медии или в сърфиране в онлайн запаси. Ново изследване на Lenstore проучва страните по периодичност на потребление на екрана на мобилния телефон или компютъра. В съдействие със здравни специалисти проучването разкрива вредите за здравето от прекараното време пред екраните онлайн и дава препоръки по какъв начин да запазим здравето си в дълготраен проект, изключително по време на пандемията Covid-19. 

Във Филипините прекарват по-голямата част от времето си, гледайки екраните си. Те изкарват приблизително по 10 часа екранно време дневно от експлоадирането на Covid-19. След тях се нареждат  Южна Африка и Бразилия  със приблизително време пред екрана съответно по 9,39 и 9,34 часа.

Жителите на Япония  са минимум пристрастени към телефоните си, прекарвайки средно по 4,30 часа пред екраните. Следва ги популацията на  Холандия с  4,45 часа. Германия, Дания и Франция записват приблизително време на екрана малко над 5 часа.

Дания се оказва  европейската страна, която е най-зависима от интернет. Почти цялото й население (98%) употребява интернет, 71% са запалени консуматори на обществени мрежи и броят на мобилните телефонни връзки надвишава популацията с повече от 1,5 пъти.

Швеция е на второ място с 96% от популацията, употребяващо интернет, и с най-голям % на дейни консуматори в обществените медии (73% от жителите й). Подобно на Дания, Швеция превъзхожда популацията си с съвсем 1,5 пъти, когато проучва броя на мобилните телефонни връзки.  Испания съумява да се изкачи на шеста позиция, надминавайки популацията си по брой консуматори на мобилни телефони. 

През миналата година потреблението на компютърни екрани и мобилни устройства се усили фрапантно в целия свят. 76% от популацията на възраст 16-24 години прекарват повече време пред телефоните си, до момента в който 45% са нараснали времето, което прекарват със своите преносими компютри. И освен телефоните и преносимите компютри са отговорни за това нарастване на потреблението на цифрови технологии: 34% от хората отделят повече време в гледане на телевизия, до момента в който 22% са нараснали потреблението на таблети.

Какви са негативните резултати на здравето при нескончаем контакт с устройствата? На първо място, това е понижена концентрация/внимание, свръхстимулация на ретината, отмалялост, бодърствуване, промени в зрението и главоболие, нараснал стрес, обвързван с несъразмерното излагане на медиите, нервност и дори чувство за неефективност. 

Ето какво поучават експертите, с цел да отбраните зрението си при ежедневното потребление на екраните:  
Задайте си оптимално време, което да прекарате пред екрана дневно (максимум 4-6 часа, когато това е възможно); Планирайте действия, които не изискват гледане на екран няколко пъти седмично; Насрочете си срещи с другари най-малко 1-2 дни в седмицата и то извън работното време, с цел да възстановите контактите си;Намалете яркостта на екраните или спрете да ги употребявате, с цел да подобрите подготовката на съня 1-2 часа преди лягане; Носете очила със синя светлина, когато сте изложени на екрани; Изтрийте известията; Винаги се питайте " Защо? ", когато сте на път да вземете мобилния телефон; Задайте ограничавания за потреблението на приложения, като функционалността Screen Time на iPhone или приложението Гугъл Android Digital Wellbeing; Използвайте настройките на тъмния или сивия режим, с цел да ограничите синята светлина; Потърсете професионална помощ, в случай че смятате, че това визира вашето физическо или психическо здраве. 
Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР