Милиони хора, които страдат от високо кръвно налягане, са поучавани,

...
Милиони хора, които страдат от високо кръвно налягане, са поучавани,
Коментари Харесай

Откриха нов приятен начин за борба с високото кръвно

Милиони хора, които страдат от високо кръвно налягане , са поучавани, че би трябвало да подобрят метода си на хранене и да понижат потреблението на алкохол. Гръцките лекари обаче дадоха доста нов, по-приятен съвет, пишат Darik News: спете следобяд.

Редовният следобеден сън намалява кръвното налягане с съвсем толкоз, колкото някои медикаменти, е показвало изследването, за което оповестява английският всекидневник „ Таймс “.

Тези, които имат навика да презареждат батериите си денем имат по-ниско кръвно налягане, което е от изгода за сърцето, разкрили откривателите.

Учените изричат завладяващото съмнение, че по този начин хвалената средиземноморска диета може да дължи добре известните за здравето изгоди освен на зехтина, който се употребява в тези страни с храната на обяд, само че и на сиестата след хранене.

На хората, които имат високо кръвно налягане, над 140 на 80, нормално се предписват медикаменти, дружно с рекомендации за метода на живот като извършения и здравословно хранене.

Отдавна е известно, че кръвното налягане се намалява през нощта, когато хората спят и гръцките учени се запитали дали късият следобеден сън може да добави и усъвършенства този резултат.

Те са провели изследването измежду 212 души на междинна възраст 62 години , които са били сполучливо лекувани за високо кръвно налягане. Проучването е изисквало много старания, защото принуждаването на хората да спят денем е било мъчно - малко повече от половината пациенти към този момент са имали построен табиет да спят следобяд.

 сън Thinkstock

Изследваните пациенти са били сходни във връзка с рисковете за кръвното налягане и медикаментите, които са приемали, само че 24-часовото наблюдаване демонстрира, че налягането на тези, които спят денем, е приблизително с 3-5 mmHg по-ниско от това на тези, които не спят. Анализът демонстрира, че кръвното налягане ще падне с 3 mmHg за всеки час сън съгласно резултатите , които ще бъдат показани идната седмица на годишната научна сесия на Американския лицей по кардиология в Ню Орлиънс.

Манолис Калистратос, кардиологът от Общата болница „ Асклепийон “ във Вула, Гърция, който е провел изследването, споделя: „ Следобедният сън наподобява намалява равнището на кръвното налягане, по същия начинк както другите промени в метода на живот. Например намаляването на солта и алкохола може да докара до намаление на равнището на кръвното налягане с 3 до 5 mmHg. Тези открития са значими, защото понижаването на кръвното налягане даже с 2 mmHg може да понижи риска с до 10 % от сърдечносъдови произшествия като сърдечен инфаркт “.

„ Ниските дози лекарства намаляват кръвното налягане с към 5-7 mmHg “, прибавя той.

 сън сънливост Istock

Д-р Калистратос споделя, че следобедната сънливост няма да размени другите препоръки, дадени от лекарите, само че е по-малко евентуално те да бъдат подценени от пациентите им . „ Ние знаем, че един от проблемите, които имаме с измененията в метода на живот, е привикването. Може би следобедният сън ще бъде по-лесната смяна в метода на живот “, прибавя той.

Бъдещите изследвания на средиземноморската диета би трябвало да прегледат навиците за следобеден сън, с цел да се види до какъв брой по-големи изгоди би довел този табиет. „ Това е единствено едно изследване и несъмнено, че би трябвало да потвърдим резултатите. Но няма странични резултати. “

Д-р Калистратос споделя, че хората „ не би трябвало да се усещат отговорни, в случай че могат да си разрешат къса сънливост, поради евентуалните изгоди за здравето “. Въпреки това, той прибавя малко строго: „ Ние не желаеме да насърчаваме хората да бъдат мързеливи. Може от 45 до 60 минути сън да бъде задоволителен. “

 сън сънливост Istock

Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински шеф на Британската кардиологична фондация, споделя: „ Достатъчният сън е значим както за общото ни благоденствие, по този начин и за здравето на сърцето и кръвообращението. Но има положителни доказателства, които демонстрират, че здравословният метод на живот, като понижаване на приема на сол и алкохол, поддържането на здравословно тегло и постоянните извършения, са най-хубавите способи за поддържане на оптимално кръвно налягане.

„ Колкото и съблазнително да звучи, да се разменят всички тези ограничения за ежедневна сиеста, изборът на здравословен метод на живот и приемането на медикаменти, когато са предписани, остават ключът към попречване на инфаркти и инсулти. “

 банери нови Edna

 банери нови Edna
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР