Милиони хора, които са преболедували Ковид-19, откриват, че пълното възстановяване

...
Милиони хора, които са преболедували Ковид-19, откриват, че пълното възстановяване
Коментари Харесай

Пандемията няма да си отиде с преодоляването на COVID-19

 Милиони хора, които са преболедували Ковид-19, откриват, че цялостното възобновяване e влудяващо мъчно. Седмици или даже месеци откакто са оздравели от видимо леко протичане на заболяването, доста пациенти страдат от необятен набор от проблеми със здравето. Докато учените се пробват да проучат продължителността и дълбочината на по този начин наречения " дълъг Ковид ", към този момент отварят профилирани клиники за хора, които са развили тежки признаци на заболяването.

Мащабът на пандемията и устойчивостта на някои от отрицателните резултати на вируса значат, че източването на здравни запаси може да продължи и откакто болестта бъде овладяна.

Повечето пациенти, които се разболеят от Ковид-19, се възвръщат изцяло, само че някои хора остават с дълготрайни белодробни, сърдечносъдови и психически проблеми, както и такива засягащи нервната система. Тяхната поява не зависи от сериозността на признаците, само че се случват по-често при дами, хора на междинна възраст и тези, които в началото развият повече признаци на вируса. Въпреки че множеството признаци на дългия Ковид не наподобява да заплашват живота, изследване оповестено през април 2021 в журнала Nature демонстрира, че страдащите от такива признаци имат 59% повишен риск от гибел 6 месеца след излекуване. Това значи към 8 спомагателни смъртни случаи на 1000 пациенти с Ковид, което усилва скритите опасности на пандемията.

Не е наложително – огромно изследване, учредено на данни от американски проект в опазването на здравето, през май открива, че към 14% от хората инфектирани с ковид са развили едно или повече свързани положения, които са претендирали здравна грижа и след тежката фаза на заболяването. Но това се отнася и за 9% от хората от контролната група. Някои признаци може да се появят инцидентно или да бъдат отключени от напрежение и тревога.

Социалните ограничавания, възбраните за излизане, затворените учебни заведения и компании, загубата на прехранване, понижаването на икономическата интензивност и смяната в целите на управляващите могат да се отразят доста на психологичното здраве, съгласно изследване оповестено в научното списание " Lancet. " То открива, че пандемията е провокирала и 53,2 млн. случаи на тежко депресивно разстройство и с изключение на тях още 76,2 млн. случаи на обезпокоително разстройство по света.

При някои сериозни случаи на Ковид, самото животоспасяващо лекуване може да провокира други проблеми. Такава неустановеност от време на време води до това, което пациентите назовават " здравна операция " от лекарите, които не взимат съществено недоволствата на пациентите си, изключително в случай че са дами.

Едно от най-големите изследвания на хора с " дълъг Ковид " потвърди нещо, което доста лекари са подозирали. Много пациенти освен страдат от голям брой здравни проблематични 6 месеца след заразяване, само че при тях рискът от гибел е доста повишен.

Някои откриватели споделят, че пандемията може да докара до огромен брой дълготрайни здравни проблеми, като синдром на хроничната отмалялост, деменция, Паркинсон, диабет и бъбречна непълнота. Ръст в случаите на меланхолия, тревога болежка са провокирали опасения от повишаване на самоубийствата и злоупотребата с опиоиди. Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите са отчели скок в умрелите от свръхдоза през 2020 година По-ниският брой работни часове, които 69% от пациентите рапортуват, демонстрират, че пандемията се отразява върху продуктивността на труда. При 240 млн. открити случая на заболяването в световен мащаб до октомври, даже в случай че дребен % от хората получат дълготрайни увреждания, това може да има големи обществени и стопански последствия, написа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР