Милионери теглят част от парите си от банките и ги

...
Милионери теглят част от парите си от банките и ги
Коментари Харесай

Милионерите у нас започнаха да си теглят парите от банките, но ето защо

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в парцели или бизнеса си поради високата инфлация. В края на март депозитите на жители със суми над 1 млн. лева в тях понижават до 1022 броя, оповестиха от Българска народна банка.

Само за едно тримесечие милионерските депозити понижават с 30 броя, което значи, че на всеки три дни по един човек с огромни финансови благоприятни условия е теглил огромна част от парите си. За година депозитите с над 1 млн. лева в тях са намалели със 132 броя, прецизира " Труд ".

Тенденцията милионерите да теглят от парите си стартира още от средата на предходната година. Но за първи път през първото тримесечие на актуалната година понижават освен влоговете с над 1 млн. лева, само че и всички депозити на жители със суми сред 200 хиляди лева и 1 млн. лева Влоговете със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева понижават за едно тримесечие с 1241 броя, или със 7,6%. А влоговете с сред 500 хиляди лева и 1 млн. лева понижават с 45 броя, или с 2%.

Оказва се, че отлив има при всички депозити на хора с огромни финансови благоприятни условия. Причините за това са две. От една страна хората желаят да спасят парите си от високата инфлация, като със спестяванията си купуват парцели или ги влагат в нещо друго. Другата причина са въведените от банките такси за предпазване на огромни суми в брой. Затова доста хора избират да разделят парите си в няколко влога във разнообразни банки.

Това се удостоверява и от данните на Българска народна банка. През първото тримесечие на годината парите във влогове със суми сред 100 хиляди лева и 200 хиляди лева са нарастнали с 526 млн. лева, или с 4,9%. А за година парите в тези депозити са нарастнали с над 1,9 милиарда лева, или с над 20%.

Ръст има при депозитите на жители със суми сред 20 хиляди и 200 хиляди лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Влоговете с по-малки суми наваляват и като брой и като общ размер на съхраняваните в тях пари. Това демонстрира, че хората с по-малко пари са принудени да теглят от спестяванията си, с цел да вържат фамилния бюджет. Но общият размер на спестяванията на семействата в банките продължава да нараства. За година влоговете на жители са се нараснали с над 4 милиарда лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР