Милионери от бившите съветски републики изкупуват наши картини от соцреализма,

...
Милионери от бившите съветски републики изкупуват наши картини от соцреализма,
Коментари Харесай

Руски милионери луднаха по наши картини

Милионери от някогашните руски републики изкупуват наши картини от соцреализма, който обгръща интервала от края на 40-те до края на 50-те години на предишния век, оповестява „ Монитор ”. Творбите се взимат на безценица у нас, а по-късно се продават за по няколко десетки хиляди $ на чужденците. Руснаци и най-много украинци проявявали интерес към тях поради нашумяла в последните години мода да се кичат лъскавите кабинети с картини от този интервал. Българските художници, измежду които са имена като Дечко Узунов, Стоян Венев, Васка Емануилова, Ненко Балкански и други били едни от най-хубавите съгласно тях.

Картините им обаче мъчно се взимали на ниска цена и поради това медиатори изкупували и произведения на по-непознати създатели от този интервал.

Това демонстрира инспекция в профилираните арт уеб сайтове за разгласи у нас. Там изобилства от известия с анонимни податели, които изкупуват произведения от тези години, като оферират сред 50 и 100 лв. за платно. Според притежатели на частни галерии у нас това са антиквари, които целят просто бърза облага. Те са хванали тази ниша напълно скоро и поради слабото оценяване на тези картини у нас са решили да вършат бързи пари от препродажбата им.

„ Проблемът е, че доста от тези картини не дават отговор на условията, с цел да бъдат оповестени като движими културни полезности. За да бъдат класифицирани по този метод, творбите би трябвало да датират от минимум 50 години и да са на стойност стотици хиляди левове”, изясни един от огромните български колекционери на картини.

Именитите ни актьори са творили за малко в този жанр. Заради това и творбите им били толкоз скъпи. Много от тях се съхраняват в галериите и даже от време на време се вършат изложения. Има и такива, които обаче са
изчезнали безследно.

Предполага се, че точно те красят нечии милионерски кабинети в някогашните руски републики.
В края на 40-те години Вълко Червенков и доближените му налагали брутално новия „ живописен метод”. Той претендирал създателите да съблюдават точни разпоредби във връзка с тематиката и художествената форма.

Жанрове като натюрморт, интериор и пейзаж били оповестени за буржоазни и буржоазен. На дневен ред били строителството на новия социалистически живот и „ новият човек”.

Така почнали да се появяват картини на строителство на панелни блокове, служащи във заводи, бригадири, хора, които обработват нивите с съветски трактори, както и доста платна на политически вождове като Георги Димитров, Ленин, Сталин. Всички тези картини в този момент имат с изключение на историческа, по този начин и сантиментална и финансова стойност за доста колекционери, завладени от този интервал./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР