Милионер влиза в играта за кмет на София, казаха пред

...
Милионер влиза в играта за кмет на София, казаха пред
Коментари Харесай

Милионер играе за кмет на София

Милионер влиза в играта за кмет на София, споделиха пред “ депутати от Демократична България. Ставало въпрос за някогашния изпълнителен шеф на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев.

От “Продължаваме смяната ” упорствали той да е общият им кандидат с Демократична България за столичен кмет, описаха депутатите в коридорите на Народното събрание.

Според тях от Демократична България имали запаси към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде повдигнат кандидат, който е политически различим.

Освен това в обединението считали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят дружно, с цел да не се разпиляват гласове.

Тезата на “Демократична България ” била, че преди да се приказва за съответен претендент би трябвало да се проведат диалози със “Спаси София ”, които към този момент оповестиха, че на идните локални избори ще играят партийно, с цел да не повторят грешката от предходните, когато събраха задоволително гласове за независима група в СОС, само че нямат такава поради това, че не играха партийно.

От “Спаси София ” възнамерявали да повдигнат Борис Бонев, който към този момент бил относително различим.

Смятали, че ще привлекат и млади да гласоподават за него, тъй като самодейностите му били привлекателни за тях. От Демократична България били склонни да поддържат Бонев.

От “Продължаваме смяната ” обаче нямали желание да се преценяват с обструкциите на Демократична България и към този момент говорели пред партийните си членове, че имат претендент за столичен кмет. Нещо повече – влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време предприемач, въртящ милиони да поеме ръководството на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила даже “одобрение ” от “Козяк ”, където от Политическа партия ходили да сондират. Имало и направена социология, съгласно която можел да завоюва кметските избори още на първи тур.

IT експерти разясниха пред “Труд news ”, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и заобикалят обществени политически изявления и изяви. Правело им усещане, че от известно време Васил Терзиев постоянно прави точно такива изявления.

В обявата на Свободна Европа от 23 юни 2022 година “Еднорози на митинг. Защо български бизнесмени поддържат държавното управление ” е представен Васил Терзиев, който споделя, че е излязъл на митинг, тъй като го “притеснява вероятността страната да бъде на автопилот и още веднъж да се не престават старите модели на хора, които не се вясват в Народното събрание, седят някъде надалеч, взимат решения и го играят като кукловоди ”. Казва и че “никой не е дал своя вот за хора отвън Народното събрание, които да си седят някъде надалеч във вилата, къщата и да вземат решение какво би трябвало да създадат натискачите на копчета вътре в Народното събрание ”.

Терзиев е един от спонсорите на предизборната акция на “Продължаваме смяната ”. Той и неговият съучастник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT специалистите, на които от Политическа партия споделиха, че ще разчитат за акцията си още през 2021 година Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лева Пред Сметната палата той заявява, че парите са от продажба на акции в “Телерик ” АД. Тази година, за акцията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лева, а Васил Терзиев – 50 хиляди лева, сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също описаха пред “Труд news ”, че знаят за желанието да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на предприемача със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от Демократична България, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от Политическа партия.
Васил Терзиев пред “Труд news ”: Ако има такива работи, ще ги чуете
„ Труд News ” потърси Васил Терзиев за коментар, който се оказа в бизнес диалог, само че отдели няколко минути за кулоарната тематика.

– Господин Терзиев, приел ли сте към този момент номинация от “Продължаваме смяната ” да бъдете претендент за кмет на София?
– Ако има такива работи, ще ги чуете. Вие доста добре знаете по какъв начин работят нещата. Хващате ме в среща с една от нашите портфейлни компании. Какво да Ви кажа?

– Въпросите ни са подбудени от информация, че има различия в Политическа партия и Демократична България, по отношение на възможна обща кандидатура за кмет на София на локалните избори през 2023 година?
– Питайте ги тях, за какво не питате тях?

– Защото най-чисто може да разберем от Вас дали са водени диалози с Вас и дали имате упоритости за политическа кариера?
– Искам да бъда президент.

– Вероятно се шегувате?
– Да. Не, в противен случай, просто се сготвям за идващите избори за президент.

– И въпреки всичко, имали ли сте диалози за Ваша номинация за кмет на София?
– Вижте, аз съм си приказвал със ужасно доста хора през годините, по всевъзможни мотиви. И с хора от Политическа партия, с Демократична България, от ГЕРБ. И когато няма нещо, за което да приказваме, не мисля, че мога да Ви кажа освен това. Когато има, в случай че има, ще се чуем и ще Ви кажа с детайлности. Към момента съм фокусиран към това да бъда президент.

Софтуерната компания “Телерик ” е основана през 2002 година Трима от четиримата ѝ съоснователи са приключили Американския университет в България (АУБ) – Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Изключението е Христо Косев, ученик на Техническия университет.

През 2014 година “Телерик ” беше добита от американската софтуерна компания Progress, където Васил Терзиев зае поста основен шеф “Иновации ”.

По-късно Терзиев се отделя от Progress, дружно с останалите основатели на Telerik и се заемат с развиването на просветителната организация Телерик Академия като независимо бизнес начинание.

Терзиев е сътрудник във фонда за рисково дялово вложение „ Илевън Кепитъл ” АД, който е основан при започване на 2019 година с 10 млн. лв. капитал и към средата на годината изкупува дялове в над 30 водещи стартъп компании от България и района.

Прави договорка за 260 млн. $
Определят го като „ бизнес ангел “
Васил Терзиев е бизнесмен, бизнес ангел и наставник на започващи компании ”, написа за него capital.bg.

В борда на шефовете е на интернационалните компании. Завършил е бизнес администрация в АУБ. През 2002 година той и сътрудниците му основават софтуерната компания Телерик, която 12 години по-късно продават за рекордните 260 милиона $.

Определя се като управител, който е “демократичен, инклузивен, помагащ, само че и доста изискващ, когато някой е поел ангажимент ”, цитират го още capital.bg и прибавят, че би желал среща с Петър Дънов, в случай че можеше.

“Един от най-важните ми привички, колкото и неуместно да звучи, може би, е това да си се помоля всяка вечер. Не тъй като съм надълбоко набожен християнин, набожен човек съм, само че всяка вечер този табиет ми дава опция да си направя равносметка и за деня за всичко, което ми е наред и да бъда признателен ”, разкрива пък самият той пред Би Ти Ви.

Съветите към стартъпи: 
Пазете кеша, намалете темпото за назначение на хора
Предприемачът Васил Терзиев е чест събеседник на Forbes България. През април 2020 година, когато светът и България на процедура са сковани от настъпващата коронакриза, Терзиев показва в изданието 5 топ препоръки за стартъпи: “Не знам до каква степен всеки един съвет би бил използван в новата действителност. И въпреки всичко има неща, които са въпрос на добра процедура. ”

1. Пазете кеша

Преминаването през рецесията ще е мъчно за множеството компании. Изключение вършат тези от тях, които са бенефициенти от обстановката: да вземем за пример компании за телемедицина.

Вижте кои разноски можете да ограничите. Такива са да вземем за пример разноските за маркетинг. Няма смисъл да заделяте пари за офлайн реклама и събития, когато всичко е затворено. По-добре е да насочите бюджета към онлайн реклама.

2. Намалете темпото, с което назначавате хора

Изграждането на добър екип по продажби може да дочака по-добри времена.

3. Преразгледайте финансовите разноски

Преценете кои от тях могат да почакат.

4. Приоритизирайте заплащанията към сътрудници

Практиката е да се заплаща на първо време на дребните компании, защото те са уязвими. На огромните компании, които имат повече непоклатимост, може да се заплати и по-късно.

5. Преоценете бюджетите си на база новата действителност

Направете бюджет, сюжет, за който малко или повече очаквате да се случи. Но не се ограничавайте единствено до него. Направете и скептичен, и оптимистичен сюжет.

От фейсбук
Дано забележим автомагистрала и тунел под Петрохан околните 10 години
Съоснователят на „ Телерик Васил ” Терзиев е деен в обществените мрежи и във фейсбук постоянно разяснява настоящи тематики:

3 октомври

Минаха изборите. Разочарованието у някои хора наподобява голямо и споделят, че ще стягат куфарите и ще поемат към Терминал 2. Не знам дали го схващат, само че това не е доста отговорно. Не знам за какво са решили, че ставането на обикновено общество е бърз, елементарен и неусетен развой. Като теглиш една м**** на България, не я теглиш на неприятните герои – теглиш я на тези, които желаят страната ни да стане по-добро място за живеене, тъй като правиш работата им още по-трудна.

Ще ми се повече хора да се занимаваха с предприемачество от ранна детска възраст. Това щеше да ги научи, че елементарно няма. Гарантиран позитивен резултат – също. В доста случаи, разликата сред съумелите и неуспелите хора, компании и общества е единствено една – какъв брой болежка си избрал да понесеш в името на концепциите ти преди да се откажеш.

Не се отхвърляйте, другари! Използвайте гнева си не за отричане и за бягство от проблемите на обществото ни, а за градивни цели. Всеки ден, всяко малко дело има значение и качва шанса за триумф.

26 септември

Къде сте, млади и остарели функционери на ГЕРБ, да защитавате безумните изказвания на госпожа Фандъкова, че изказванията за това какъв брой е фалшив ремонтът (на жълтите павета, б. р.) и съпътстващите фотоси са манипулация/провокация на млади полит деятели?

Нямаше да разясня тематиката, в случай че не бях гледал изявлението с госпожа Фандъкова по ТВ. Вместо да се заяжда със Спаси София, можеше просто да признае, че има проблеми и да каже, че ще бъде направено нещо по въпроса.

22 септември

От 4-то място на международно до това да сме след Фарьорски острови и Люксембург. Само подсещам, че Фарьорските острови имат население от 50-60,000 индивида.

Дали е на равнище футбол, дали на равнище страна – корупцията и непрофесионализмът не простят.

28 август

Другата България. Днес се разходих до село Тошевци (Северозападна България) където като дете прекарвах по-голямата част от лятото. За 25 години природата е отвоювала доста територия. Едвам открих къщата на баба и дядо. Хората ги няма, пътищата и къщите са неузнаваеми. Тази импулсивна разходка ми подсети какъв брой преходни сме, само че си споделих, че въпреки всичко би трябвало да облагородяваме средата към нас за дребното време, което ни е обещано. И си припомних какъв брой хубаво и щастливо детство съм имал.

П. С. Пътят до Враца/Монтана/Видин е под всякаква рецензия. Срамота е 120 км да ги пътуваш два часа. Ако се оправи инфраструктурата, единствено мога да си показва какъв брой ще дръпне целият район. Дано забележим автомагистрала и тунел под Петрохан околните 10 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР