Милион и половина туристи са го посетили миналата година. От

...
Милион и половина туристи са го посетили миналата година. От
Коментари Харесай

Пустият Мачу Пикчу

Милион и половина туристи са го посетили предходната година. От един месец обаче известният Мачу Пикчу е отчайващо необитаем поради пандемията от ковид, която сложи в мъчно състояние целия туристически бранш, който до момента процъфтяваше, осведоми Франс прес.

Мачу Пикчу е визитката на туризма в Перу, само че, откогато на 16 март в действие влезе указът, няма никакви туристи, сподели пред Агенция Франс Прес Хосе Бастанте, отговорник за цитаделата на инките, издигната преди близо шест века.

Това е същински проблем за целия туристически бранш в страната. В момента Мачу Пикчу се поддържа от най-малък брой чиновници, разясни той.

На десетина километра от Мачу Пикчу притежателите на заведенията за хранене и хотелите в Агуас Калиентес, през които нормално минава поток от туристи, които посещават археологическия обект, са принудени да прибегнат към спестяванията си, с цел да устоят по време на рецесията.

От отварянето за туристически визити през 1948 година това е едвам вторият път, когато цитаделата на инките би трябвало да затвори порти.

Ситуацията не е по никакъв начин по-добра и в Перуанска Амазония, която е затрупана от лавина от анулирания на хотелски резервации и екскурзии

Районът на Лорето, наоколо до извора на река Амазонка, е една от най-засегнатите зони в Перу от Ковид-19, макар че е едва обитаема.

Местните коренни общности взеха решение да се върнат навътре в земите си и да заобикалят контакт с външния свят. Това е метод да се защитим с нашите средства, защото сме изоставени, разяснява пред в. " Комерсио " ръководителят на амазонската общественост кукума Алфонсо Лопес.

Столицата Лима притегли хиляди туристи през 2019 година с Панамериканските игри, само че сега 5700-те хотела са празни. Само 19 здания са предопределени за наскоро пристигналите туристи в страната, които са сложени под карантина.

През 2019 година хотелите от три до пет звезди са имали претовареност от 80 %, съгласно Националната туристическа камара.

От 40 години не сме имали толкоз тежка рецесия в туризма, сподели пред Агенция Франс Прес ръководителят на браншовата организация Карлос Каналес. Тази обстановка е доста тежка за нас и сме на ръба на оцеляването, добави той.

Загубите за бранша тази година могат да доближат към 4 милиарда $, съгласно туристическата камара. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР