Милион и половина тираж – едва ли има друг български

...
Милион и половина тираж – едва ли има друг български
Коментари Харесай

60 г. след Време разделно с 1,5 М тираж си отиде Ант. Дончев

Милион и половина тираж – надали има различен български разказ, който единствено през първите 30 от 60-те си години живот да е имал толкоз голяма аудитория. Само Време разделно.

С 30 издания у нас и още 30 в други страни – общо 60. Дори тиражът му да е " единствено ” 1 050 000 бройки, на което упорстват някои, имайки поради единствено българската му версия, това също е необикновено достижение на фона на сегашната гросмайсторска граница от 300 продадени екземпляра на великите родни създатели, които са щастливи, когато съумеят да доближат съвсем немислимите сега 1000 бройки.

На 20 октомври си отиде създателят на Време разделно Антон Дончев, който го написа едвам 32-годишен. Роден в Бургас, учил в Търново, претърпял англо-американските бомбардировки над столицата, приключил юридическия факултет на Софийския университет.

Сагата на написването на тази книга е доста забавна. Честа процедура по това време е институции да поръчват литературни или кино творби. Прекрасен образец за второто е да вземем за пример Опасен сексапил, който е сходна поръчка на Министерство на вътрешните работи, част от няколко продукции, финансирани от тогавашната Народна милиция.
По същата логичност властта търси да се напише книга за потурчването. Първи получава покана писателят Стефан Цанев. Той обаче, макар интереса си към историческия епос, отхвърля да написа разказ за насилственото потурчване на българите под османско робство.

Тогава страната се обръща към класика Емилиян Станев. Но той също се отхвърля. Така задачата поема младият публицист Антон Дончев.
Причината да се извърнат към него е смайващият триумф и половинмилионния тираж на неговия дебютен и също исторически разказ Сказание за времето на Самуила. Той излиза миналата 1961 година Така поръчката от 1962 година за написването на Време разделно е изцяло разумна.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР